Predsednik Abdel Fatah Al Sisi je 6. avgust razglasil za državni praznik, da je lahko celoten Egipt proslavil odprtje
Predsednik Abdel Fatah Al Sisi je 6. avgust razglasil za državni praznik, da je lahko celoten Egipt proslavil odprtje "novega" Sueškega prekopa. Foto: EPA
Novi Sueški prekop
Gradnja je potekala v osrednjem delu prekopa, 35 km je razširjenega prekopa, 37 km pa je vzporednega, ki omogoča plovbo v obe smeri. Foto: Reuters
Novi Sueški prekop
Glavna zunanja vira prihodkov Egipta sta turizem in Sueški prekop, kjer zdaj napovedujejo podvojitev prihodkov v prihodnjih osmih letih, čeprav je svetovna pomorska trgovina v zadnjih 15 letih porasla le za 37 odstotkov. Foto: Reuters
Egiptovsko darilo svetu – razširjen prekop

Sueški prekop v dolžno meri okoli 193 kilometrov in povezuje Sredozemsko morje z Rdečim morjem ter je ključna plovna pot med Azijo in Evropo, prek katere gre letno sedem odstotkov vse svetovne pomorske trgovine.

Skoraj prepolovljen čas prečkanja
Z nadgradnjo Sueškega prekopa v dolžini 72 kilometrov se bo čakalna doba za prehod kanala za ladje skrajšala z 18 na 11 ur. V dolžini 37 kilometrov bo omogočen promet v obe smeri. Do leta 2023 bodo prepustnost kanala z drugimi izboljšavami dvignili na 97 ladij na dan - zdaj dnevno kanal prepluje 49 ladij na dan. Egipt pa si od nadgradnje obeta več kot dvakratno povečanje prihodkov, na 12 milijard evrov. Davščine in pristojbine za preplutje prekopa so sicer ključni prihodek egiptovske države.

Gradnjo financirali državljani sami
Gradnja novega prekopa je bila končana v manj kot letu dni, stala pa je okoli osem milijard evrov. Gradnjo so večinoma financirali Egipčani prek nakupa naložbenih certifikatov. "Gre za dosežek ljudi, ki so prekop financirali kot nacionalni projekt in ga dokončali z vztrajnostjo in trdim delom," so sporočili iz Al Sisijevega kabineta.

Faraonski projekti za zagon države
Novi Sueški prekop je le eden izmed velikih infrastrukturnih projektov, s katerimi želi egiptovski predsednik Al Sisi ponovno zagnati domače gospodarstvo. Poleg nadgradnje Sueškega prekopa med drugim načrtuje tudi novo prestolnico, ki naj bi jo iz nič zgradili vzhodno od Kaira.

General Al Sisi je z vojaškim udarom leta 2013 odstavil prvega demokratično izvoljenega predsednika Egipa Mohameda Mursija, ki je zdaj obsojen na smrt in čaka na usmrtitev oz. morebitno pomilostitev pučista. V zameno za vnovičen odvzem političnih svoboščin je Al Sisi državljanom najštevilčnejše arabske države ponudil gospodarsko renesanso, pri čemer so megaprojekti ključni za zagon gospodarstva.

Številni dvomi o upravičenosti projekta
Opozicija in številni ekonomisti iz Egipta in tujine označujejo novi Sueški prekop za faraonski projekt, ki je nepotreben, saj ne bo prinesel napovedanih prihodkov. Številni izpostavljajo, da se je težišče svetovne trgovine že zdavnaj preselilo na Pacifik, kjer se bo že prihodnje leto odprl povečani Panamski prekop, ki bo še pospešil trgovino med vzhodno obalo ZDA in Azijo. Hkrati pa se Evropa že vse od začetka svetovne gospodarske krize 2008 ne more pohvaliti s pretirano visoko gospodarsko rastjo, ki bi lahko okrepila trgovino prek Sueškega prekopa.

Nas slavjem visi senca groženj IS-ja
Proslave v Ismailiji sta se med drugim udeležila tudi francoski predsednik Francois Hollande in ruski premier Dmitrij Medvedjev, skupno pa je bilo navzočih 20 državnih voditeljev. Ob Sueškem prekopu so veljali strogi varnostni ukrepi, saj je Islamska država zagrozila, da bo ubila hrvaškega geodeta Tomislava Salopeka, ki so ga ugrabili blizu Kaira. V Egipt je zaradi osvoboditve Salopeka prišla tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić.

Egiptovsko darilo svetu – razširjen prekop