Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iz Vatikana so sporočili, da je bilo srečanje "zelo neformalno" in je potekalo okoli 20 minut. Vsebina pogovorov ni znana.

Na srečanje je britanska kraljica, ki je tudi poglavarka Anglikanske cerkve, prišla v svetlo vijoličasti obleki in brez tančice na glavi, čeprav morajo biti po vatikanskem protokolu vse ženske oblečene v črno in imeti tančico.

Britanski veleposlanik pri Vatikanu Nigel Baker je povedal, da imata kraljica in papež veliko skupnega, saj med drugim poudarjata pomen vere in družine.

Srečanju je sledila izmenjava daril. Kraljica je od papeža prejela globus iz poldragega kamna lapis lazuli s križem za pravnuka Georgea, medtem ko se je papež razveselil košare bioizdelkov z britanskih kraljevih kmetij.

To ni bil samo prvi obisk Elizabete II. pri Frančišku, ampak tudi njena prva pot v tujino po več kot dveh letih. Papeža bi morala sicer obiskati že lani, a je morala obisk prestaviti, ker je zbolela za trebušno gripo in je morala na zdravljenje v bolnišnico.

Frančišek je že peti papež, s katerim se je osebno srečala 87-letna Elizabeta II. Prvega je leta 1951 spoznala papeža Pija XII. Srečanje je potekalo teden dni pred njenim kronanjem, ko je bila še princesa.