Strašen pogled na trupla v notranjosti bolnišnice. Foto: Reuters
Strašen pogled na trupla v notranjosti bolnišnice. Foto: Reuters
Tripolis
Iskanje Gadafija se nadaljuje. Foto: Reuters
Libijska upornika
Libijski uporniki so ta teden zavzeli Tripolis in s tem napovedali dokončen zlom Gadafijevega režima. Foto: EPA
Condoleezza Rice in Moamer Gadafi
Med obiskom v Libiji je Gadafi Riceovo zasul z darili v vrednosti več kot 200.000 dolarjev. Foto: EPA
Spopadi za Gadafijevo rojstno mesto

Britanska letala, ki so vzletela iz oporišča Marham v Norfolku, so napadla Gadafijev bunker v Sirti, letala zveze Nato pa so svoje napade osredotočila na območje okoli Gadafijevega rojstnega mesta, kjer se njegovi privrženci še vedno borijo proti napredujočim upornikom.

Po podatkih zveze Nato naj bi njena letala napadla 29 oboroženih vozil blizu mesta, kjer uporniki pričakujejo močan odpor Gadafiju zvestih sil.

V bolnišnici v Tripolisu, ki je bila prizorišče hudih bojev, so odkrili več kot 200 razpadajočih trupel. Dopisnik BBC-ja je v posteljah in na hodnikih bolnišnice v Abu Salimu odkril trupla moških, žensk in otrok. Zdravniki in sestre so iz bolnišnice zbežali, ko so se začeli spopadi med uporniki in privrženci Gadafija. Nekateri prebivalci obtožujejo režim, da je ubil tiste v bolnišnici, a za zdaj še ni znano, kako so umrli.

Gadafi se medtem še vedno skriva. Njegov nekdanji pomočnik Abdel Salam Džalud, ki mu je pomagal pri prevzemu oblasti leta 1969, meni, da se bo "Gadafi najverjetneje skrival v južnem delu Tripolisa in počakal na pravi trenutek za pobeg, najverjetneje pod krinko".

Druga možnost po Džaludovem mnenju je ta, da je Gadafi že pred časom pobegnil in je na meji z Alžirijo v Sirti ali Sabhi, pozneje pa bo prečkal puščavo.

Sarkozy in Cameron nameravata obiskati Libijo
Da Gadafija ni v Tripoliju, ampak v notranjosti države, verjetno v puščavi med Sirto in Sabho, je dejal tudi predstavnik libijskega nacionalnega prehodnega sveta Ahmed Omar Bani in dodal, so se skupine uporniških bojevnikov že infiltrirale v Sirto. Tudi Francozi so prepričani, da je polkovnik najverjetneje v Sirti.

Ob prvi ustrezni priložnosti naj bi francoski predsednik Nicolas Sarkozy skupaj z britanskim premierjem Davidom Cameronom obiskal Libijo. Sarkozy ne namerava obiskati le Tripolisa, ampak tudi središča upornikov, predvsem Bengazi in Misrato. Obisk naj bi sledil šele po prijetju Gadafija in po mednarodnem vrhu o Libiji prihodnji četrtek v Parizu.

Odmrznjeno premoženje Libije
ZN bo sprostil 1,5 milijarde dolarjev zamrznjenega premoženja Libije in sredstva namenil za humanitarno pomoč ter obnovo države. Odločitev o odmrznitvi libijskega premoženja je bila sprejeta v odboru Varnostnega sveta ZN-a za sankcije proti Libiji po pritisku ZDA. Pred odločitvijo o odmrznitvi 1,5 milijarde premoženja so morale ZDA in Južnoafriška republika v VS-ju razrešiti še medsebojni spor.

JAR, ki je bila dolgoletni zaveznik Gadafija, je namreč nasprotovala sprostitvi sredstev, saj bi to po njenem mnenju pomenilo priznanje libijskega narodnega prehodnega sveta. V doseženem dogovoru so nato sklenili, da ne bodo omenjali narodnega prehodnega sveta, ampak da bo denar namenjen "ustreznim oblastem".

JAR in tudi krovna afriška organizacija Afriška unija tudi še nista priznala narodnega prehodnega sveta kot edinega legitimnega predstavnika Libijcev, kar so že storile številne države, nazadnje tudi Arabska liga. Upornike je sicer priznalo okoli 20 afriških držav.

ZDA so sporočile, da bodo odmrznjena sredstva na računih ameriških bank namenile za programe ZN-a v Libiji, in sicer za zdravstvo, šolstvo in hrano, ne bodo pa jih uporabili za vojaške namene.

ZN je tudi pozval obe strani v vojni, naj se vzdržita maščevalnih dejanj, potem so poročali o zlorabah usmrtitvah po hitrem postopku, ki so jih zagrešili privrženci Gadafijevega režima in tudi uporniki.

Uporniki selijo svoj sedež
Medtem so libijski uporiki svoje politično vodstvo preselili iz dosedanjega oporišča v Bengaziju v prestolnico Tripolis, ki je v roke upornikov padel ta teden.

"Razglašam začetek dela izvršnega odbora v Tripolisu. Naj živi demokratična in ustavna Libija in slava vsem našim mučenikom," je sporočil podpredsednik odbora Ali Tahuni in ponovil poziv Gadafijevim silam, naj položijo orožje. "Položite orožje in pojdite domov. Ne bomo se maščevali. Med nami in vami je zakon. Obljubljam vam, da boste varni," je dejal.

Fotoalbum "drage Afričanke"
Med bolj nenavadnimi stvarmi, ki so jih odkrili, potem ko so uporniki zavzeli Gadafijevo oporišče v Tripolisu, je album s fotografijami nekdanje ameriške državne sekretarke Condoleezze Rice.

To niti ni tako čudno, saj je bilo dolgo znano, da libijski samodržec občuduje Riceovo. "Podpiram svojo drago temnopolto Afričanko," je dejal leta 2007 v pogovoru za Al Džaziro, medtem ko je ob neki drugi priložnosti dejal, da jo občuduje, ko deli ukaze arabskim voditeljem.

Riceova je bila leta 2008 prva ameriška državna sekretarka, ki je po letu 1953 obiskala Tripolis.

Spopadi za Gadafijevo rojstno mesto