Merklova je sicer podprla Sarkozyja, s katerim sta tvorila dvojec Merkozy, a sodelovati bo morala s Hollandom, ki pa ima drugačne poglede na reševanje evrske krize. Foto: Reuters
Merklova je sicer podprla Sarkozyja, s katerim sta tvorila dvojec Merkozy, a sodelovati bo morala s Hollandom, ki pa ima drugačne poglede na reševanje evrske krize. Foto: Reuters
Inavguracija francoskega predsednika Francoisa Hollanda
Francois Hollande je postal 24. predsednik Francije. V 2. krogu volitev je z 51,9 odstotka proti 48,1 premagal dozdajšnjega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Foto: Reuters
Inavguracija Francoisa Hollanda
Partnerica novega francoskega predsednika Francoisa Hollanda Valerie Trierweiler, sicer politična novinarka. Foto: Reuters
Hollande zaprisegel in se podal v Berlin
Hollande zaprisegel

Še najbolj se je zataknilo na poti na prvi uradni obisk v tujini novega predsednika Francije. Francosko predsedniško letalo falcon 7X se je vrnilo v Pariz, potem ko ga je kmalu po vzletu zadela strela. Ranjen ni bil nihče, predsednik pa se je nato s spremstvom usedel na drugo letalo falcon 900 in znova poletel proti Berlinu, kamor je prispel uro in pol pozneje, kot je bilo načrtovano.

Gre bolj za spoznavni obisk, ki pa mu analitiki namenjajo veliko pozornosti, saj bosta morala Hollande in nemška kanclerka Merklova sodelovati, čeprav imata različne poglede na reševanje krize v evroobmočju. Merklova poudarja varčevanje, Hollande rast, kar je ponovil tudi v Berlinu.

Nemčija in Francija razumeta svojo odgovornost
Morali bi razmisliti o vseh mogočih ukrepih, ki bi podpirali rast, je dejal 24. francoski predsednik, tudi o evrskih obveznicah, ki jim Merklova odločno nasprotuje. Poudaril je, da si želi sodelovati z nemško kanclerko in drugimi evropskimi državami v dobro povezave. Zavzel se je za pravične in spoštljive odnose med državama.

Dodal je, da bi morala Grčija vedeti, da je Evropa pripravljena sprejeti korake za podporo gospodarske dejavnosti in rasti v tej močno zadolženi državi. Poudaril je, da mora Grčija, ki se bo predvidoma junija podala na nove predčasne volitve, spoštovati zaveze o varčevanju, ki jih je sprejela v zameno za pomoč.

Hollande je ponovil svojo zahtevo po spremembi fiskalnega pakta, v katerega želi kot dodatno razsežnost vključiti rast. V Berlinu so še pred njegovim prihodom poudarili, da nova pogajanja o paktu niso mogoča.

Merklova je dejala, da Nemčija in Francija razumeta svojo skupno odgovornost za Evropo ter morata na vrhu EU-ja prihodnji mesec ponuditi skupne ideje o oživitvi gospodarske rasti. Dodala je, da si oba želita obstanka Grčije v evroobmočju in da sta Atenam pripravljena pomagati pri vrnitvi k gospodarski rasti.

Kanclerka je povedala, da je 60-minutni pogovor razkril tako skupne točke kot različna stališča med njo in Hollandom, ter dodala, da se veseli njunega nadaljnjega sodelovanja.

Sprejet z odprtimi rokami
Merklova je še pred srečanjem napovedala, da bo novega francoskega predsednika sprejela "z odprtimi rokami", čeprav je med predvolilno kampanjo podprla pozneje poraženega Nicolasa Sarkozyja in se s Hollandom ni želela srečati. ''Z vsemi stvarmi se sicer ne strinjava, to si morava priznati, saj bova le tako lahko sklenila dobre kompromise,'' je dejal Hollande, ki se zavzema za revizijo fiskalnega pakta oziroma za večji poudarek spodbujanju gospodarske rasti kot zategovanju pasu.

Hollande je po prisegi v elizejski predsedniški dejal, da bo nalogo opravljal "na dostojanstven in preprost način". Inavguracije se je udeležilo 350 izbranih gostov, saj novi predsednik - po sedemnajstih letih in Francoisu Mitterrandu prvi socialistični predsednik Francije - dogodka ni želel obešati na veliki zvon. Za primerjavo, na inavguracijo ruskega premierja Vladimirja Putina 7. maja letos je bilo povabljenih 2.000 gostov. Tako med navzočimi ni bilo nobenega tujega predstavnika, niti Hollandovih otrok. Navzoča je bila njegova partnerica Valerie Trierweiler.

Sarkozy predal kode za jedrsko orožje
Hollanda je ob prihodu v Elizejsko palačo pričakal dozdajšnji predsednik Sarkozy, s katerim sta odšla v predsedniško pisarno, kjer sta opravila primopredajo poslov. Sarkozy je svojemu nasledniku med drugim predal kode za francosko jedrsko orožje. Novi predsednik je nato Sarkozyja in njegovo ženo Carlo Bruni pospremil iz palače, po podpisu predsedniških pooblastil pa je bil krajši sprejem.

"Če hoče Evropa premagati krizo, potrebuje načrt, potrebuje solidarnost, potrebuje rast. Partnericam bom predlagal dogovor, ki bo združeval zmanjšanje javnega dolga s spodbudami v gospodarstvu," je dejal Hollande. Ob tem je dodal: "Francoskemu narodu želim dati sporočilo o zaupanju. Smo velika država, ki je bila vedno kos izzivom. Država potrebuje spravo, združevanje in naloga predsednika je, da prispeva k temu," je dejal v nagovoru po prevzemu položaja.

Številni zbrani so pozdravili novega predsednika
Novega predsednika države so v Parizu pozdravili z 21 topovskimi salvami, nato pa se je v odprtem citroenu popeljal po Elizejskih poljanah do Slavoloka zmage, kjer je grob neznanega junaka. Vzdolž najbolj znane pariške avenije so se kljub dežju zbrali številni ljudje, ki so pozdravljali novega predsednika pete republike.

Ayrault novi premier
Hollande je za novega francoskega premierja imenoval vodjo socialistov Jean-Marca Ayraulta. Novi premier, sicer tesen sodelavec Hollanda, naj bi nato do srede zvečer oblikoval svojo vlado, ki bo Francijo vodila do volitev 10. oziroma 17. junija, na katerih socialisti pričakujejo zmago.

Hollande zaprisegel in se podal v Berlin
Hollande zaprisegel