Francois Hollande je postal 7. predsednik pete francoske republike in prvi socialist na čelu Francije po 17 letih. Foto: EPA
Francois Hollande je postal 7. predsednik pete francoske republike in prvi socialist na čelu Francije po 17 letih. Foto: EPA
Francois Hollande
Pred petimi leti bi bil lahko le prvi mož predsednice, pred letom dni je bil le glavni tajnik stranke, zdaj pa je kot prvi socialist premagal Nicolasa Sarkozyja in bo prihodnjih pet let vodil Francijo ter imel drugo besedo v Evropi. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy in Jacques Chirac
Šala, da naj bi nekdanji gualistični predsednik Jacques Chirac raje volil Hollanda kot Sarkozyja, razkriva glavni vzrok zamenjave na predsedniškem mestu: Francozi so si želeli bolj normalnega predsednika. Foto: EPA
Zmaga Hollanda, Sarkozy se umika

Socialist velja za vztrajnega, prijaznega človeka, ki vedno išče konsenz. Iztirilo ga ni niti, ko je v začetku kampanje na shodu v obraz dobil vrečko moke. Po drugi strani mu kritiki očitajo neodločnost in neizkušenost, njegova stališča označujejo za neoprijemljiva. A kljub temu naj bi znal združevati ljudi, njegov najstarejši sin pa ga je opisal kot "pravega optimista, ki hoče razumeti ljudi, a obenem videti tudi korak dlje".

Morda vas zanima tudi:
-

Francija izbira: Hollande ali Sarkozy?

.

Francoska predsedniška dilema: Obrekovalec ali "zabušant"

.
Volitve v Franciji za RTV Slovenija spremlja dopisnik Matjaž Trošt. Vabljeni k branju njegovega poročanja za MMC:
Hollande : Sarkozy 5 : 0

V zadnjih letih je "Flanby", kakor ga šaljivo imenujejo, korenito spremenil svoj videz, precej je shujšal in si nabavil nova očala. Njegov nastop je daleč od Sarkozyjevega, a Francozom zagotavlja, da bo v nasprotju s tekmecem "normalen predsednik".

Na začetku kariere poraz proti Chiracu
Hollande, ki je bil enajst let na čelu francoskih socialistov, zavrača očitke, da nima izkušenj v izvršilni veji oblasti, rekoč, da tudi Barack Obama pred prevzemom položaja ni nikoli vladal. Opozarja, da je bil do zdaj že župan in poslanec ter da je vodil departma Correze v osrednji Franciji.

To je kmetijsko območje v osrednji Franciji, kjer se je v začetku politične kariere neuspešno spopadel s tedaj že uveljavljenim poznejšim desnosredinskim predsednikom Jacquesom Chiracom. Pred tokratnimi volitvami je bilo veliko govora, da bo Chirac v prvem krogu glasoval prav zanj namesto za svojega političnega somišljenika Sarkozyja, s katerim sta sicer osebno sprta.

Do zmage na račun lahkoživega DSK-ja
Da lahko na predsedniških volitvah zastopa socialiste, se ima Hollande pravzaprav zahvaliti nekdanjemu vodji Mednarodnega denarnega sklada Dominiquu Straussu - Kahnu, čigar politično kariero so lani spodnesle obtožbe o poskusu posilstva sobarice v New Yorku. DSK je do takrat veljal za tistega kandidata socialistov, ki bi najzanesljiveje premagal Sarkozyja.

Na izjemno dobro obiskanih primarnih volitvah socialistov je nato premagal še Martine Aubry, za katero so številni v stranki menili, da zagovarja preveč leva stališča, da bi lahko bila sprejemljiva za sredinske volivce.

Vajenec pri inženirju Evropske unije
Hollande velja za duhovnega sina nekdanjega predsednika Evropske komisije Jacquesa Delorsa, očeta evropskega notranjega trga. Čeprav njegova proevropska usmerjenost ni vprašljiva, je v članicah Unije precej nemira povzročil z napovedjo, da si bo prizadeval za spremembo letos sklenjenega fiskalnega pakta, tako da bi ta v večji meri vključeval določila o spodbujanju rasti in evropski solidarnosti.

Novoizvoljeni predsednik Francozom obljublja fiskalne reforme in socialno pravičnost, napoveduje 75-odstotno obdavčitev najbogatejših, zaostriti namerava nadzor nad finančnim sektorjem - tega označuje za svojega največjega sovražnika - in rešiti vprašanje brezposelnosti mladih. V izobraževanju želi odpreti 60.000 novih delovnih mest. Do konca mandata želi uravnotežiti francoske javne finance.

Lahko bi bil le prvi mož predsednice
Francois Hollande je bil rojen 12. avgusta 1954 v Rouenu na severozahodu Francije. Več kot 30 let je bil v zvezi s strankarsko kolegico in predsedniško kandidatko na volitvah leta 2007 Segolene Royal, s katero imata štiri otroke. Spoznala sta na znameniti univerzi ENA, kovnici francoske elite, pred nekaj leti pa sta se razšla in zdaj živi z novinarko Valerie Trierweiler.

Zmaga Hollanda, Sarkozy se umika