57-letnik iz Rouena je novi predsednik Francije. S tem je postal Hollande po Francoisu Mitterandu (1981-1995) drugi socialistični predsednik 5. francoske republike. Foto: EPA
57-letnik iz Rouena je novi predsednik Francije. S tem je postal Hollande po Francoisu Mitterandu (1981-1995) drugi socialistični predsednik 5. francoske republike. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy se je od vloge predsednika poslovil s predsedniškim govorom, v katerem je pozval k enotnosti za boljšo prihodnost države. Foto: Reuters
Slavje privržencev Francoisa Hollanda
Na trgu Bastille v Parizu se je slavje socialistov začelo že pred uradno razglasitvijo izidov. Foto: Reuters
Izid francoskih volitev
Po 1. krogu je imel po anketah Hollande okoli 10 odstotkov prednosti pred Sarkozyjem, ki se mu je na koncu približal na manj kot tri odstotke. Foto: Reuters

Socialist Hollande je dobil okoli 52 odstotkov glasov volivcev, gaulist Sarkozy pa okoli 48 odstotkov. Volilna udeležba je bila več kot 80-odstotna, vseh volilnih upravičencev pa je bilo več kot 44 milijonov.

Predstavnik socialistov Benoit Hamon je izrazil veliko veselje ob Hollandovi zmagi: "To končuje 17 let desničarske vladavine v Elizejski palači." Hollande je postal 24. predsednik Francije, a šele drugi socialistični predsednik v obdobju pete republike, v kateri ima glavno besedo v državi ravno predsednik.

"Danes ni dveh Francij, ampak ena sama, ena nacija, ki se spoprijema z isto usodo. Noben otrok republike ne bo zapuščen in diskriminiran," je dejal novoizvoljeni predsednik v govoru, ki so ga neposredno prenašale televizije. "Francozi so izbrali spremembe. Ponosen sem, da ljudem znova lahko da upanje. Uspeli bomo!" je zatrdil zmagoviti Hollande.

Najprej v domačem kraju, nato v prestolnici
Na osrednjem trgu v mestu Tulle, od koder prihaja Hollande, se medtem že zbira množica, ki v kratkem pričakuje njegov nagovor, ki je napovedan okoli 20.45. Zatem naj bi se novoizvoljeni predsednik napotil v Pariz na trg Bastille, kjer bo proslavil zmago še s socialistično stranko.

"Sarko" priznal poraz in zaželel srečo Hollandu
"Francoski narod se je odločil. Francois Hollande je predsednik Francije in treba ga je spoštovati. Imamo novega predsednika. Izbira je demokratična in republikanska. Po telefonu sem g. Hollandu zaželel vso srečo," je svoje privržence nagovoril poraženi Sarkozy. V čustvenem in osebnem govoru je pozval svoje volivce, naj podprejo Hollanda kot predsednika in mu izkažejo potrebno spoštovanje ter naj svetu dokažejo, da je Francija združena v republikanski ideji in da v političnih nasprotnikih ne vidijo sovražnikov.

Domoljubno slovo od predsednikovanja in stranke
"Za poraz sem odgovoren osebno. Sem človek, ki ne beži od odgovornosti," je priznal Sarkozy in nato napovedal, da stranke UMP ne bo vodil na bližnjih parlamentarnih volitvah. Desnosredinski Sarkozy, ki je v zadnjih dneh močno zmanjšal zaostanek za Hollandom, je postal prvi francoski predsednik, ki je izgubil v boju za drugi predsedniški mandat. Predsednik, ki je Francijo vodil med letoma 2007 in 2012, se je ob koncu izredno domoljubnega govora poslovil: "Sem Francoz in moja ljubezen do domovine in vas je večna."

Morda vas zanima tudi:
-

Francija izbira: Hollande ali Sarkozy?

.

Francoska predsedniška dilema: Obrekovalec ali "zabušant"

.
Volitve v Franciji za RTV Slovenija spremlja dopisnik Matjaž Trošt. Vabljeni k branju njegovega poročanja za MMC:
Hollande : Sarkozy 5 : 0


Nemčija ključ do okrevanja Evrope

Zmagovalec 2. kroga predsedniških volitev bo še nocoj telefoniral nemški kanclerki Angeli Merkel, je napovedal Hollandov zaveznik in morebitni novi premier Jean-Marc Ayrault, vodja poslanske skupine socialistov. Junija Francoze čakajo že nove parlamentarne volitve, na katerih naj bi potrdili zasuk v levo.

Ayrault je ob oddaji glasu v zahodnem mestu Nantes, kjer je župan, še dejal, da bo Hollande govoril z Merklovo, "saj je tam ključ do okrevanja Evrope". Hollande je sicer med predsedniško kampanjo razburil Berlin, ko je pozival k reviziji evropskega fiskalnega pakta. Socialist je namreč prepričan, da pogodba preveč poudarja varčevanje in vsebuje premalo spodbud za rast.

Strogi molk v Franciji priložnost za Valonijce
Belgijska medija časopis Le Soir in televizija RTBF sta tako kot že v 1. krogu kar nekaj ur pred zaprtjem volišč v Franciji izdala in pravilno napovedala izide vzporednih volitev. Od skupno okoli 44 milijonov volivcev so kot prvi že v soboto volili na francoskih čezmorskih ozemljih. V večini Francije so se volišča zaprla ob 18. uri, v večjih mestih pa ob 20. uri. Do takrat se v Franciji - pod grožnjo denarne kazni - ne sme povzemati napovedi izidov tujih, predvsem frankofonskih medijev iz Belgije.