Uporniki so v petek slavili pomembno zmago na mednarodnem prizorišču, saj so postali legitimni predstavniki Libije, zdaj želijo to dokazati še na bojnem polju. Foto: Reuters
Uporniki so v petek slavili pomembno zmago na mednarodnem prizorišču, saj so postali legitimni predstavniki Libije, zdaj želijo to dokazati še na bojnem polju. Foto: Reuters
Ranjenec v Misrati
V soboto o spopadih poročajo skoraj iz vseh libijskih bojišč: gorovja Nafusa in Misrate na zahodu ter Brege na vzhodu države. Foto: Reuters
Podporniki Moamerja Gadafija.
Gadafijev petkov govor sta prenašala tako režimska televizija kot radio, v številnih mestih pa so potekali petkovi shodi v podporo polkovniku. Foto: EPA

Uporniki, ki so v zadnjih tednih zavzeli del gorovja, ki se razprostira južno od libijske prestolnice, želijo prodreti proti severu in zavzeti mesto Garjan, strateško točko, s katere je mogoče obvladati južno avtocesto proti Tripolisu.

Kako se bodo razpletli spopadi v gorah?
Bir Ganam
je točka, kjer so se uporniki najbolj približali središču režima Moamerja Gadafija. Uporniške sile nadzorujejo okoliške vzpetine in obronke mesta, medtem ko so vladne sile skušale s konvojem 15 vozil presenetiti nasprotnike. Upornike pestijo slaba preskrba in disciplina ter neenotnost glede smeri napredovanja proti Tripolisu.

Krvavi spopadi tudi pri Bregi
Okrepili so se tudi spopadi na vzhodu države, pri strateško pomembnem naftnem pristanišču Bregi. Po poročanju Al Jazeere je v sobotnih spopadih umrlo najmanj 10 uporniških vojakov, več kot sto pa jih je bilo ranjenih. Uporniki so za nekaj kilometrov potisnili Gadafijeve sile proti Bregi, od katere so trenutno oddaljeni 20 km.

Bengazi mednarodno priznan
Uporniki so v petek dobili izredno spodbudo, saj je postal Nacionalni prehodni svet iz Bengazija legitimni predstavnik libijske države za veliko večino najpomembnejših svetovnih držav. Večina članic Nata, Evropske unije in Arabske lige je v okviru kontaktne skupine za Libijo na sestanku v Carigradu priznala Bengazi za pravega predstavnika Libije. Med vplivnejšimi državami sta se Carigradu izognili le Rusija in Kitajska.

Gadafi pozival k mučeništvu
Na priznanje večjega dela mednarodne skupnosti se je v petkovem nagovoru ostro odzval Moamer Gadafi, ki je posvaril Zahod, da je priznanje upornikov brez pomena. V govoru, ki ga je prenašala režimska televizija, je rojake in svoje podpornike pozval k "mučeništvu za očiščenje domovine".

Šalgam o značaju polkovnika
Medtem se je o polkovniku, ki že štiri desetletja vlada eni najrazvitejših afriških držav, razgovoril nekdanji zunanji minister Abdurahman Šalgam. V pogovoru za arabski časnik Al Hajat je libijski minister razkril številne podrobnosti režima libijskega voditelja. Med drugim je povedal, kako se je Gadafi kruto maščeval nekdanjemu partnerju, kako je egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku kupil letalo in kako najraje ukazuje prek telefona.

Po besedah Šalgama, ki je bil zunanji minister med letoma 2000 in 2009, je Gadafi leta 1983 dal na silo pripeljati iz Maroka nekdanjega kolega, ki se je po spodletelem državnem udaru zatekel v tujino, da bi ga v Libiji "zaklal kot ovco". V ta namen naj bi Maročanom plačal 200.000 ameriških dolarjev (140.000 evrov).

Tesni stiki z egiptovskim režimom
V Jemnu naj bi Gadafi podpiral različne oborožene skupine. Dobre povezave naj bi imel tudi v Egiptu, kjer je kot njegov človek deloval dolgoletni vodja egiptovske tajne službe Omar Sulejman, ki je sodeloval tudi pri bližnjevzhodnem mirovnem procesu, je med drugim povedal nekdanji libijski diplomat.

Razgovoril se je tudi o osebnih značilnostih libijskega voditelja. Gadafi naj bi sovražil podpisovanje dokumentov in je raje vodil državo ter dajal navodila prek telefona. "Ima se za izredno osebnost," je povedal Šalgam, ki je leta 2009 prepustil ministrovanje Musi Kusi in odšel za veleposlanika pri Združenih narodih v New Yorku. Tako Šalgam kot Kusa sta podala odstop, potem ko je Gadafi z orožjem nastopil proti upornikom proti njegovemu režimu.