Obtožbe o kršenju človekovih pravic obremenjujejo obe strani - Gadafijevo in uporniško. Foto: EPA
Obtožbe o kršenju človekovih pravic obremenjujejo obe strani - Gadafijevo in uporniško. Foto: EPA
Mahmud Džibril
Mahmud Džibril, ki v uporniškem Nacionalnem svetu skrbi za zunanje zadeve, nadaljuje evropsko turnejo in je obiskal sedež zveze Nato v Bruslju. Foto: EPA

Mednarodno organizacija za človekove pravice zatrjuje, da so bili nekaterim kršitvam priča njihovi predstavniki, za druge pa so izvedeli od očividcev in iz pogovora s poveljnikom uporniških sil.

Zlorabe v gorovju južno od Tripolisa
Zlorabe so se po navedbah organizacije dogajale v okviru prodora upornikov prek strateško pomembnega gorovja Nafusa proti jugu Tripolisa junija in tudi julija, nazadnje še prejšnji teden. To je med drugim priznal sam poveljnik tamkajšnjih uporniških sil El Moktar Firnana, ki je sicer zatrdil, da so odgovorne kaznovali.

V štirih krajih v gorovju Nafusa, ki so jih v prejšnjem mesecu dni uspeli zavzeti uporniki, so uporniki in njihovi privrženci namerno uničevali lastnino, zažigali domove, ropali po bolnišnicah, domovih in trgovinah ter pretepali nekatere posameznike, ker naj bi podpirali sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija.

Uporniki že kaznovali odgovorne
Drugi mož libijskega prehodnega nacionalnega sveta Mahmud Džibril je obtožbe HRW-ja med obiskom sedeža zveze Nato v Bruslju zavrnil. Kot je priznal, so se nekateri primeri zlorab res zgodili v prvih dveh tednih po začetku vstaje proti Gadafiju v sredini februarja. A obenem je zatrdil, da tovrstnih zlorab na območjih, ki so jih osvobodili uporniki, zdaj ni več.

Uporniška ofenziva proti Tripolisu se medtem nadaljuje. Iz gorovja Nafusa naj bi namreč uporniki kmalu začeli prodor proti sami prestolnici, naslednji kraj, ki ga nameravajo na tej poti zavzeti, pa je Asabah.

Veleposlaniki prisluhnili Džibrilu
Džibril, ki je v libijskem prehodnem nacionalnem svetu pristojen za zunanje zadeve, sicer vodi delegacijo libijskih upornikov, ki je danes v Bruslju 28 veleposlanikom zveze Nato in generalnemu sekretarju zavezništva Andersu Foghu Rasmussenu predstavil razmere v Libiji.

Rasmussen je po srečanju ponovil prepričanje, da je Gadafijev režim izgubil vso legitimnost, in pozval k politični rešitvi za končanje vojne v Libiji. Obenem je sogovornikom zatrdil, da bo zavezništvo nadaljevalo obstreljevanje ciljev v Libiji, dokler bodo Gadafijeve sile predstavljale aktivno grožnjo civilistom.