V Libiji se nadaljuje spopadi med uporniki in režimom Moamerja Gadafija. Najbolj srditi spopadi potekajo v gorovju južno od Tripolisa. Foto: Reuters
V Libiji se nadaljuje spopadi med uporniki in režimom Moamerja Gadafija. Najbolj srditi spopadi potekajo v gorovju južno od Tripolisa. Foto: Reuters

"Milijonkrat priznajte t. i. nacionalni prehodni svet, to nima nikakršnega pomena za libijsko ljudstvo, ki bo poteptalo vašo odločitev," je dejal Gadafi v sporočilu, ki ga je prenašala državna televizija.

V sporočilu, ki so ga predvajali prek zvočnikov, je Gadafi tudi dejal, da si ne more predstavljati, kdaj bo "herojski libijski narod predstavljala peščica izdajalcev, ki so vrata Bengazija odprli križarjem". "Nihče ne more predstavljati libijskega ljudstva, niti Gadafi. Ljudje bodo zato poteptali vaše odločitve," je še dejal Gadafi, ki državo vodi že več kot štiri desetletja.

Bengazi do priznanja v Carigradu
Državam kontaktne skupine, med katerimi so tudi ZDA, to omogoča, da bodo lahko upornikom ponudile nujno potrebno finančno pomoč. Kontaktna skupina je na srečanju v Carigradu v sklepni izjavi poudarila, da režim libijskega voditelja Moamerja Gadafija ni več legitimen in da do vzpostavitve prehodnih oblasti kot legitimne oblasti v Libiji priznava nacionalni prehodni svet.

Poudarila je tudi, da mora Gadafi oditi z oblasti v skladu z "javno objavljenimi koraki". Strani v Libiji pa so pozvali k prizadevanjem za oblikovanje prehodne vlade, ki bo zagotovila gladko in mirno tranzicijo oblasti.

Rusija in Kitajska manjkali v Carigradu
Kontaktna skupina je ob tem izpostavila "vodilno vlogo Združenih narodov pri olajšanju dialoga in podpori političnega tranzicijskega procesa v Libiji". Vse vpletene je pozvala "k sodelovanju s posebnim odposlancem ZN za Libijo Abdelom Ilahom al Hatibom in usklajevanju svojih prizadevanj" za končanje spora v Libiji.

Srečanja kontaktne skupine, v kateri so večinoma članice Nata, ki sodelujejo v operaciji v Libiji, pa tudi članice EU in Arabske lige, so se danes udeležili predstavniki več kot 30 držav. Libijski nacionalni prehodni svet je predstavljal njegov drugi človek Mahmud Džibril. Ni pa bilo predstavnikov Rusije in Kitajske, ki sta kritični do operacije Nata v Libiji, zato sta povabilo na sestanek zavrnili.