Središče Beograda je popolnoma uničeno. Foto: Reuters
Središče Beograda je popolnoma uničeno. Foto: Reuters
Parada ponosa v Beogradu, spopadi s policijo, 10. 10. 2010
Razmere v Beogradu se počasi umirjajo.
Že v soboto so v Beogradu potekali protesti proti nedeljski Paradi ponosa, ki jo je organizirala skrajna desničarska organizacija Dveri.
Parada ponosa v Beogradu, spopadi s policijo, 10. 10. 2010
Foto: Reuters/EPA
Izgredi v Beogradu

"Kdo je to organiziral, ne vem. Huligani so bili pokriti s kapucami. To niso bili protestniki, saj so navsezadnje razbili pol Beograda. Uporabljali so vse, kar jim je prišlo pod roke, od kamenja, molotovk do steklenic in palic za bejzbol. Nekateri ljudje so bili vidno prestrašeni," je za MMC opisala kaotične razmere v Beogradu, ki so vzniknile po Paradi ponosa, dopisnica RTV Slovenija Marta Razboršek. Huligani so zažgali več avtomobilov, avtobus. Prav tako so iztirili trolejbus.


Po poročanju srbskih medijev je ranjenih 120 ljudi, od tega 100 policistov. Okoli 188 ljudi so aretirali. Razborškova je pojasnila, da je sama Parada ponosa, ki se je je udeležilo okoli tisoč udeležencev, potekala mirno in brez zapletov. "Sprevod je trajal 20 minut in tisti del je bil popolnoma zaprt za promet. Nato je sledila kratka zabava v Študentskem kulturnem centru (SKC) za vse udeležence, ampak na koncu se je prireditev končala pol drugo uro prej zaradi nasilja, ki se je vilo okoli. Udeležence Parade ponosa so policisti odpeljali na varne lokacije."

Sedež Demokratske stranke v plamenih
Izgredniki so sprva zanetili požar na sedežu Demokratske stranke predsednika Borisa Tadića. Prav tako so razbili sedež Socialistične stranke Srbije (SPS), ki ga vodi notranji minister Ivica Dačić, in sedež Liberalnih demokratov (LDP) Čedomira Jovanovića, ki se je med drugim udeležil današnje Parade ponosa. V izjavi za Razborškovo pa je dejal: "Žrtve smo vsi, tisti, ki smo na Paradi, in tisti, ki nosijo v rokah kamenje."

Požar pred avstrijskim in francoskim veleposlaništvom
"Velik spopad se je razširil na Terazijah, na Trgu republike in Knezu Mihajlovu, kjer so razbite izložbe, oropali so športno trgovino. Razbito je tudi vse na Slaviji in pred hramom Svetega Save. V središču mesta je vse razbito. Spopad se je razširil proti Kalamegdanu, kjer je bila do pred kratkim tudi naše veleposlaništvo. Še vedno pa sta tam avstrijsko in francosko veleposlaništvo, kjer je bilo tudi požganih nekaj avtomobilov," opisuje dogodke Marta Razboršek. Izgredniki so prav tako razbili vhod v srbski javni servis RTS-ja.

Razboršek: Vsi so bili pokriti s kapucami
Predstavnik za odnose z javnostmi s srbskega javnega tožilstva Tomo Zorić je v izjavi za Marto Razboršek dejal, da so nadzorne kamere vse posnele in da bodo prijeli vse. "A dejstvo je, da jih verjetno ne bodo, saj ne vem, zakaj potem niso pričakovali, da se bo zgodilo kaj takega. Beograd je namreč razbit! Poleg tega so bili vsi pokriti s kapucami," komentira dogodke RTV-jeva dopisnica. Beograjski župan Dragan Đilas pa je dejal, da je bil dogodek "očitno organiziran".

Na Paradi ponosa tudi visoki predstavniki evropskih institucij
Druge Parade ponosa v Srbiji so se poleg organizatorjev, ki so nosili velike plakate z napisi "Zmoremo skupaj" in "Solidarnost proti fašizmu", udeležili tudi vodja delegacije EU-ja v Srbiji Vincent Degert, minister za človekove pravice in pravice manjšin Svetozar Čiplić, predstavniki skupnosti lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev (LGBT) ter drugih nevladnih organizacij. "Srbija zagotavlja človekove pravice vsem svojim državljanom ne glede na razlike med njimi in nobenega poskusa, da se jih za to pravico prikrajša, ne bomo dopustili," pa je dejal srbski predsednik Boris Tadić.
Degert je nasilje komentiral kot "žalostno dejanje, glede na to, da bi to morala biti vesela prireditev, ki bi morala potekati mirno. V družbi mora vsekakor potekati dialog, nobeno nasilje ni dobro." Čiplić je za Razborškovo dejal, da je Parada "minila svobodno", nasilje pa je komentiral kot "vsi bomo iz tega prišli ven mirno".
"Tisti, ki je iz tega prišel mirno ven, je imel veliko srečo. Takega nasilja v Beogradu ni bilo od demonstracij za Kosovo 19. februarja 2008," je še za MMC dejala Marta Razboršek.

Slavija
Radiotelevizija Srbije (RTS)
Sedež Demokratske stranke
Karađorđev trg
Izgredi v Beogradu