Ljudje se počasi vračajo nazaj na svoje domove. Foto: EPA
Ljudje se počasi vračajo nazaj na svoje domove. Foto: EPA

Phailin je najhujši vihar, ki je divjal na območju Bengalskega zaliva in prizadel Indijo v zadnjih 14 letih. Za seboj je pustil uničene hiše, prevrnjene avtomobile, podrte daljnovode in izruvana drevesa.

Superciklon je zahteval najmanj najmanj 18 smrtnih žrtev, med njimi so štirje ljudje padli z dreves, en človek pa je umrl, ko se je podrla njegova hiša iz blata. Ciklon je prizadel najmanj deset milijonov ljudi.

Število žrtev se ne more primerjati s podobnim viharjem leta 1999, ki je zahteval okoli 10.000 življenj. Tokrat so se oblasti v zveznih državah Andra Pradeš in Odiša dobro pripravile na neurje in poskrbele za zavetišča, v katerih je noč preživelo več kot pol milijona ljudi.

Do jutra se je hitrost vetrov z okoli 200 kilometrov na uro zmanjšala na 90 kilometrov na uro. Velik del Odiše, tudi njena prestolnica, je zaradi podrtih daljnovodov že drugi dan brez elektrike.

Ocenjevanje škode
Na prizadeta območja v Andri Pradeš in Odiši so se že odpravili vojaki in reševalci, ki pomagajo pri odstranjevanju posledic ciklona in ocenjevanju škode. Največjo nevarnost predstavljajo do 3,5 metra visoki valovi, ki lahko poplavijo obalna območja in povzročijo največje razdejanje.

Potem ko je bilo najhuje mimo, so ljudje zapustili zaklonišča in zavetišča ter se odpravili na ogled uničenja, ki ga je za seboj pustil ciklon.

Premier Odiše Naveen Patnajk je vse prebivalce pozval, naj jih ne zajame panika in naj priskočijo na pomoč oblastem.

Phailin je bil eden izmed treh viharjev, ki so konec tedna divjali v Aziji. Medtem ko se manjši tajfun Nari približuje Vietnamu, se je nad Tihim oceanom razbesnel tajfun Wipha.