Prebivalci Katunice se že nekaj časa pritožujejo nad samovoljo Kirila Raškova. Foto: EPA
Prebivalci Katunice se že nekaj časa pritožujejo nad samovoljo Kirila Raškova. Foto: EPA

Nasilje je izbruhnilo po smrti 19-letnega Angela Petrova, ki je umrl v prometni nesreči. Petrova je povozil voznik družine Raškov, ki je nato še fizično obračunal s tremi policisti in prijateljema umrlega, ki so ga skušali ustaviti. Voznik je skušal pobegniti v sosednjo Turčijo, vendar so ga prijeli na mejnem prehodu.

Petrovu je družina Raškov pred časom grozila s smrtjo, pri čemer naj bi bil glede na sume domačinov naročnik umora Kiril Raškov, eden najbogatejših bolgarskih Romov, bolj znan tudi pod vzdevkom "car Kiro". Sam je v sobotnem pogovoru za bolgarsko televizijo Nova dejal, da z umorom nima nič, za Petrova pa je dejal, da je pripadal skupini skrajnežev.

Navijači prišli na pomoč vaščanom
V soboto se je proti vili Raškova podalo okoli 3.000 besnih ljudi, ki so začeli uničevati avtomobile družine in v njihove hiše metati kamenje. Ob tem so zahtevali, da se Raškov odseli. Zadeva se je začela zaostrovati zvečer, ko se jim je pridružilo še okoli 200 nogometnih navijačev. Zažgane so bile štiri hiše Raškova.

Ker policisti niso mogli umiriti razmer, so vpoklicali še 230 pripadnikov posebnih enot. Raškova in njegovo družino so umaknili iz vasi. V izgredih je umrl 16-letni fant, potem ko mu je odpovedalo srce, ki so mu ga presadili pred kratkim. Policija je prijela 127 ljudi.

Kiril Raškov je zelo sporna oseba in je eden najbolj znanih bolgarskih Romov. Vpleten je bil v številne kriminalne aktivnosti, med drugim v nezakonito proizvodnjo alkohola in zasedbo javnih zemljišč. Registriral je celo politično stranko. Sovaščani mu očitajo, da ustrahuje prebivalce in se postavlja nad zakone.