Raketa hjeonmu-3 ima doseg več kot tisoč kilometrov. Foto: EPA
Raketa hjeonmu-3 ima doseg več kot tisoč kilometrov. Foto: EPA

Parada je potekala v letalskem oporišču južno od Seula, v njej pa je sodelovalo 11.000 vojakov in 120 vojaških letal. Med predstavitvijo svojega najnaprednejšega orožja so največ pozornosti vzbudile manevrirne rakete, ki so sposobne izjemno natančnih napadov na Severno Korejo.

Južnokorejska predsednica Park Geun Hje je dejala, da severnokorejski jedrski program predstavlja zelo resno grožnjo. "Razmere na Korejskem polotoku so zelo resne," je dejala v svojem govoru ob počastitvi 65. obletnice ustanovitve južnokorejskih oboroženih sil.

"Severna Koreja nepopustljivo nadaljuje razvoj in nadgradnjo svojega jedrskega orožja," je poudarila Parkova in dodala, da Južna Koreja nima druge možnosti kot v odziv na to krepiti vojaške zmogljivosti. Sama sicer verjame, da "resnični namen vojske ne leži v bojevanju, temveč v preprečevanju vojne".

Južnokorejska vojska je predstavila balistično raketo hjeonmu-2 z dosegom 300 kilometrov in manevrirno raketo hjeonmu-3 z dosegom več kot 1.000 kilometrov.

Raketi sta plod domačega razvoja in so ju prvič razkrili februarja letos, potem ko je Severna Koreja izvedla že svoj tretji jedrski poskus in dva meseca po tem, ko je uspešno izstrelila raketo dolgega dosega.

ZDA potrdile zavezništvo
Na paradi je kot častni gost sodeloval ameriški obrambni minister Chuck Hagel, ki je na obisku v Južni Koreji. Njegov obisk in udeležba poudarjata ameriško zvestobo vojaškemu zavezništvu z Južno Korejo, kjer imajo ZDA nameščenih 28.500 vojakov.

Južna in Severna Koreja sta tehnično še vedno v vojni, saj se je korejska vojna med letoma 1950 in 1953 končala s premirjem in brez mirovnega sporazuma.

Južnokorejska vojska je sodobnejša od vojske Severne Koreje, ki je do zdaj veliko truda vložila v razvoj orožja za množično uničevanje. Južna Koreja v skladu s sporazumom z ZDA in mednarodnimi konvencijami ne sme razvijati jedrskega orožja in balističnih raket z dolgim dosegom.