Venezuela se spopada s hudim pomanjkanjem elektrike. Vlada krivi pomanjkanje padavin, kar vpliva na obratovanje hidroelektrarn po državi. Kritiki medtem pravijo, da vlada slabo rešuje nastalo krizo. Foto: Reuters
Venezuela se spopada s hudim pomanjkanjem elektrike. Vlada krivi pomanjkanje padavin, kar vpliva na obratovanje hidroelektrarn po državi. Kritiki medtem pravijo, da vlada slabo rešuje nastalo krizo. Foto: Reuters
false
Varčevanje z elektriko vpliva na vsa področja. Tako bodo tudi osnovne in srednje šole odslej za učence in dijake zaprte ob petkih. Foto: Reuters

V okviru poskusov varčevanja z elektriko bodo javni uslužbenci tako delali le dva dni na teden. "V javnem sektorju v sredo, četrtek in petek razen najosnovnejših in najnujnejših opravil ne bo dela," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal venezuelski podpredsednik Aristóbulo Istúriz. Ukrep bo veljal za okoli dva milijona javnih uslužbencev, poroča BBC.

Gre za najnovejši drastični ukrep venezuelske vlade za varčevanje z elektriko. Venezuela se že več tednov spopada s pomanjkanjem elektrike, in to v obdobju hudih gospodarskih težav.

Vlada predsednika Nicolasa Madure je sicer že pred tem javnim uslužbencem delovni čas skrajšala na šest ur, na plačan dopust pa gredo lahko vse do 6. junija. Istúriz je v torek še dejal, da bodo osnovne in srednje šole odslej za učence in dijake zaprte ob petkih.

Vlada: Kriv je El Niño
Vlada za pomanjkanje elektrike krivi sušo, ki jo povzroča vremenski pojav El Niño in zaradi česar z manjšo močjo obratujejo hidroelektrarne po državi. Venezuelske oblasti zato upajo na obilne padavine v prihodnjih tednih, ko bodo veljale omejitve za varčevanje z elektriko.

Maduro je dejal, da so zaprosili za mednarodno tehnično in finančno pomoč za spopadanje s situacijo. Kot je dejal, vlada rešuje težavo na najboljši mogoči način, medtem ko se čaka na padavine. "Več držav v regiji je prizadela suša, ki jo povzroča El Niño. A Venezuela ima najvišjo domačo porabo energije," je dejal predsednik.

Kritiki vlade medtem trdijo, da sta za pomanjkanje elektrike odgovorni neučinkovito delovanje in neodgovorno upravljanje energetskega omrežja.