Borci libijske vlade si tik pred polnim zavzetjem rojstnega mesta Moamerja Gadafija. Foto: Reuters
Borci libijske vlade si tik pred polnim zavzetjem rojstnega mesta Moamerja Gadafija. Foto: Reuters

Potem ko so prejšnji mesec brigade iz Misrate sprožile ofenzivo na skrajno skupino Islamska država so ta teden po hudih spopadih napredovale do središča Sirte in zavzele pet kilometrov oddaljeno pristanišče.

Mnogi so pričakovali, da bodo brigade napredovale počasneje, a se jim je kljub samomorilskim napadalcem, protipehotnim minam in ostrostrelcev uspelo razmeroma hitro prebiti do središča mesta. V začetku tedna so položaje skrajnežev sicer že bombardirala letala, z morja pa je pristanišče obstreljevala še mornarica.

Kot je povedal tiskovni predstavnik brigad general Muhamad Al Gusri, so vplivnejši poveljniki Islamske države pobegnili v puščavo protu jugu, vendar pa je vseeno v obroču v mestu ostalo ujetih še veliko skrajnežev.

Kaos od Gadafijevega padca
Brigade iz Misrate sodelujejo v operaciji ob podpori nove vlade enotnosti, ki je pod pokroviteljstvom Združenih narodov marca prispela v Tripolis in začela oblikovati oblast, s čimer naj bi postopoma gradili stabilnost v Libiji, ki je v kaosu že vse od padca režima Moamerja Gadafija pred skoraj petimi leti.

Zahod od vlade narodne enotnosti pričakuje, da bo združila politične in oborožene skupine v boju proti Islamski državi, ki se je v Libiji začela pojavljati leta 2014, ko je bila država še globlje v krizi in priča spopadom med različnimi milicami. Islamski skrajneži so Sirte zavzeli lani, medtem ko jim drugje ni uspelo zavzeti ozemlja in razširiti svojega vpliva.

Ameriški državni sekretar John Kerry je dejal, da bi morali vladi narodne enotnosti dovoliti nakup orožja, saj je to po njegovih besedah edini način, da se doseže nujno potrebna povezanost za zmago nad skrajneži.