Grozljivo odkritje trupel v vojaškem skladišču. Foto: Reuters
Grozljivo odkritje trupel v vojaškem skladišču. Foto: Reuters
Tripolis
V glavnem mestu Libije, kjer so v zadnjem tednu potekali hudi boji, primanjkuje vode in zdravil. Foto: Reuters
Dogajanje v Libiji

Po besedah poveljnika uporniške vojske Salema Derbija so pogajanja z nekdanjim režimom "stvar preteklosti".

Gadafi naj bi bil po besedah njegovega predstavnika pripravljen začeti pogovore o prenosu oblasti, ki naj bi jih vodil njegov sin Said. Poziv pa so uporniki zavrnili. "Nikoli ne bo prišlo do pogajanj z Gadafijem. Odstranili smo ga za vedno in postal je stvar preteklosti," je za arabsko televizijo Al Džazira poudaril Derbi.
Uporniki, ki zdaj nadzorujejo večji del države, tudi prestolnico Tripolis, verjamejo, da se Gadafi še vedno skriva nekje v državi. Gadafijeva najnovejša ponudba je le še en dokaz iluzij, v katerih živijo on in tisti, ki ga obkrožajo, meni dopisnik BBC-ja iz Libije.
Vodja libijskega nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdel Džalil je Gadafiju in njegovim privržencem sicer obljubil pravično sojenje, če se predajo.

Uporniki so medtem sporočili, da je bilo od padca Tripolija v njihove roke na prostost spuščenih okoli 10.000 političnih zapornikov, okoli 50.000 pa jih še pogrešajo. "Število prijetih v zadnjih mesecih je doseglo od 57.000 do 60.000," je pojasnil polkovnik Ahmed Omar Bani na tiskovni konferenci v Bengaziju.

Iran oskrboval upornike
Medtem ko libijski uporniki mednarodno skupnost prosijo za humanitarno pomoč in sprostitev zamrznjenega libijskega premoženja, pa jih je Iran "diskretno" oskrboval pred padcem Tripolija s humanitarno pomočjo, je za časnik Džam-e-Džam dejal iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi.

"Bili smo v stiku s številnimi uporniškimi skupinami v Libiji pred padcem Moamerja Gadafija in diskretno dostavili tri ali štiri pošiljke hrane in zdravil v Bengazi," je povedal Saleh. Kot jen dodal, je Džalil iranskemu predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu že poslal zahvalno pismo.

V Tripolisu drastično primanjkuje zdravil, kompletov prve pomoči, kirurških pripomočkov in osnovnih živil. Uporniki so sporočili, da bodo v prestolnico kmalu začele prihajati zaloge hrane in vode, saj se bojijo, da so Gadafiju zveste sile zastrupile vodo v mestu.

Našli 50 zažganih trupel
Medtem ko so se razmere v Tripolisu umirile in se na ulice počasi vrača življenje, so uporniki sporočili, da so po letalskem napadu zveze Nato in sedem ur trajajočih spopadih v soboto zavzeli oporišče elitne 32. brigade, ki jo je vodil Gadafijev sin Hamis. V zažganem zapuščenem skladišču v vojaškem oporišču južno od prestolnice so odkrili 50 zoglenelih trupel. Okoliški prebivalci trdijo, da gre za v torek ubite ujetnike.

Priprave za napad na Sirto
Uporniki so pripravljeni za napad na Gadafijevo rojstno mesto Sirto, če pogajanja o vstopu v mesto brez spopadov ne bodo uspešna. "Revolucionarji se najbolj bojijo Gadafijevega kemičnega orožja in raket dolgega dosega," je za arabsko televizijo Al Džazira povedal poveljnik upornikov Fadl Harun. Dodal je, da se bodo uporniki, ki se zbirajo v Bin Džavadu, 140 kilometrov iz Sirte, začeli približevati mestu, ko jim bo zveza Nato "počistila pot" oziroma uničila morebitna skladišča orožja in naprave za izstreljevanje raket v Sirti.

Dogajanje v Libiji