Uporniki so sporočili, da bodo v Tripolisu vzpostavili enotno poveljstvo, da bodo lažje izvajali operacije. Foto: EPA
Uporniki so sporočili, da bodo v Tripolisu vzpostavili enotno poveljstvo, da bodo lažje izvajali operacije. Foto: EPA
Libija
Libijski uporniki se še vedno spopadajo za nadzor nad Gadafijevim rojstnim mestom Sirto. Foto: EPA
Mrzlično iskanje Gadafija

Kljub zavzetju Tripolisa ta teden vojni še ni videti konca, a uporniki so prepričani, da se bo to zgodilo, ko bodo ujeli ali ubili Gadafija. Mohamed Al Alagi, pravosodni minister v uporniški vladi, je dejal, da so Gadafi in njegovi bližnji obkoljeni in da bodo kmalu prijeti. "Območje, kjer je, je obkoljeno," je dejal, a ni pojasnil, kje v Tripolisu se skriva.

Poznavalci menijo, da se lahko taka pretirana samozavest maščuje upornikom, in opozarjajo, da lahko 69-letni libijski voditelj spet preseneti in okoli sebe zbere svoje privržence. Gadafi se v javnosti ni pojavil že dva meseca, a se je v torek kljubovalno oglasil z radijskim sporočilom.

Črni mercedesi prečkali mejo
Egiptovska državna tiskovna agencija MENA je poročala, da je iz Libije v sosednjo Alžirijo pripeljal konvoj šestih mercedesov. Čeprav poročila ni mogoče preveriti in ni jasno, kdo je sploh bil v konvoju, pri tiskovni agenciji domnevajo, da bi lahko šlo za visoke vladne predstavnike ali celo Gadafija samega.

MENA se sklicuje na vir pri uporniškem vojaškem svetu v mestu Gadamis na meji z Alžirijo, ki je povedal, da je v petek zjutraj mejo prečkal konvoj blindiranih vozil, ki ga je varoval poveljnik puščavske vojaške enote, ki je delovala pod Gadafijem. Vir je še dejal, da upornikom ni uspelo uloviti in ustaviti vozil.

AU zavlačuje s priznanjem upornikov
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je medtem pozval h končanju spopadov in mednarodno skupnost zaprosil, naj deluje skupaj pri zagotavljanju miru v Libiji. Po njegovih besedah je kriza vstopila v "novo in odločilno fazo", zato je zdaj pomembno zagotoviti gladek prenos oblasti.

Ban je pozval tudi k boljšim odnosom med libijskim nacionalnim prehodnim svetom in Afriško unijo, ki ni priznala uporniškega sveta kot legitimnega predstavnika libijskega ljudstva.

V nasprotju z zahodnimi in arabskimi državami je krovna afriška organizacija do zdaj zavračala priznanje upornikov. Gadafi ima namreč med afriškimi državami še vedno podporo, saj jih je dolga leta zalagal z denarjem in si tako kupoval vpliv na afriški celini.

Predsednik Južnoafriške republike Jacob Zuma, sicer dolgoletni zaveznik Gadafija, je dejal, da AU ne bo priznal nacionalnega prehodnega sveta, dokler še potekajo spopadi. Na srečanju v Adis Abebi je AU pozval obe sprti strani, naj se dogovorita za mir in delujeta v dobro demokracije.

Mrzlično iskanje Gadafija