Ministrica za družino Fatma Betül Sayan Kaya je sporočila, da so med žrtvami Turki in tujci, večinoma pa tujci iz več arabskih držav - Savdske Arabije, Maroka, Libanona in Libije. Foto: Reuters
Ministrica za družino Fatma Betül Sayan Kaya je sporočila, da so med žrtvami Turki in tujci, večinoma pa tujci iz več arabskih držav - Savdske Arabije, Maroka, Libanona in Libije. Foto: Reuters
Med žrtvami napada v nočnem klubu v Carigradu so bili tudi tujci. Foto: Reuters
Turčija
Pred klub, v katerem je bilo ubitih 39 ljudi, žalujoči prinašajo cvetje. Foto: Reuters
Pokol na novoletni zabavi v Carigradu

Kriminalistom je do zdaj uspelo identificirati 21 žrtev, med njimi je bilo najmanj 16 tujcev, in sicer iz Belgije, Tunizije, Savdske Arabije, Maroka, Libanona, Libije in Izraela. Po prvih podatkih med žrtvami ni slovenskih državljanov.

Podrobnosti o napadu so sicer zelo skope, saj so oblasti, kot že večkrat v primerih podobnih napadov, močno omejile poročanje. Odgovornosti za napad ni prevzel nihče.

Klub Reina, ki je bil tarča napada, je eden največjih in najbolj prestižnih klubov v tem večmilijonskem turškem velemestu, kjer se zbira sekularna turška elita. Leži ob obali Bosforskega kanala na evropski strani mesta. V času napada je bilo v klubu okoli od 700 do 800 ljudi, ki so praznovali vstop v novo leto.

Premier zanikal, da bi bil napadalec oblečen v Božička
Notranji minister Suleyman Soylu je sporočil, da policija še vedno išče napadalca. Po prvih informacijah naj bi bil ta oblečen v Božička, kar pa je že zanikal turški premier Binali Yildrim, ki je povedal še, da je napadalec orožje, s katerim je streljal, odvrgel in so ga že našli preiskovalci. Napadalec je v klub vstopil dobro uro po polnoči, potem ko je na vhodu ubil policista in enega obiskovalca. Po vstopu v klub je začel streljati vsevprek. Nekatere priče poročajo, da je bilo napadalcev več, toda policija za zdaj tega ni potrdila.

V klubu v okrožju Ortakoy s pogledom na Bosporsko ožino, ki velja za enega ikoničnih v Carigradu in je zelo priljubljen tako med domačini kot tujci, je bilo v času napada od 500 do 600 ljudi. Nekateri gosti so med napadom skočili v vodo, od koder jih je potem rešila policija.

Erdogan: Ustvariti poskušajo kaos
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da se bo Turčija bojevala proti vsem oblikam napadov terorističnih skupin in njihovih podpornikov. "Napadalci poskušajo ustvariti kaos, demoralizirati naš narod in destabilizirati državo z gnusnimi napadi, katerih cilj so civilisti ... Kot narod bomo ohranili trezno glavo, stopili bomo skupaj in nikoli ne bomo dali podlage tem umazanim igram."

Trije napadi v treh tednih
Carigrad pa tudi Turčija sta bila v zadnjem letu večkrat tarča terorističnih napadov, za katere odgovornost so prevzeli kurdski skrajneži ali džihadistična samooklicana Islamska država. Pred tremi tedni je bilo v Carigradu v isti četrti v napadu dveh samomorilskih napadalcev pred nogometnim stadionom Bešiktaš ubitih 40 ljudi. Pred manj kot dvema tednoma pa je ob odprtju razstave policist v civilu ubil ruskega veleposlanika v Ankari zaradi ruskega ravnanja v Siriji.

Izrazi sožalja prihajajo z vsega sveta
Ameriški predsednik Barack Obama je izrazil obžalovanje in ponudil pomoč turškim oblastem v boju proti terorizmu. "Naše misli so z žrtvami in njihovimi najdražjimi. Še naprej si bomo prizadevaloi za to, da bomo preprečili tovrstne tragedije," je tvitnila visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini.

Ob novoletnih praznovanjih je bila sicer varnost v mestu že tako okrepljena. Po poročanju medijev je za varnost skrbelo 17.000 policistov. Kot dodaja DPA, pa so bili policisti vidno okrepljeni drugje, na glavnem trgu Taksim in na aveniji Istiklal Caddesi.

Pokol na novoletni zabavi v Carigradu