Zborovanje za mir je sledilo po medetničnih incidentih v zadnjih dveh tednih. Foto: EPA
Zborovanje za mir je sledilo po medetničnih incidentih v zadnjih dveh tednih. Foto: EPA
Zaostreni odnosi v Makedoniji

Aktivisti, zvezdniki in razumniki so se na poziv nevladnih organizacij zbrali na shodu, kjer so se zavzeli za končanje medetničnega nasilja, ki v zadnjem času pretresa Makedonijo. "Skupaj za mir" so bili napisi, ki so jih v albanskem in makedonskem jeziku nosili udeleženci shoda.

Na shodu je bil tudi makedonski predsednik Gjorge Ivanov, ki pa ni spregovoril množici.

V Makedoniji je bilo v zadnjih dveh tednih v incidentih med pripadniki makedonske in albanske skupnosti v državi ranjenih 15 ljudi, več posameznikov pa so aretirali, a policija ni razkrila njihove etnične pripadnosti. Po pisanju medijev so za incidente odgovorni mladi iz obeh skupnosti.

Premier Nikola Gruevski, ki vodi koalicijsko vlado, v kateri je tudi ena od dveh največjih albanskih strank, je napovedal odločen odgovor, če se bo nasilje nadaljevalo. Zaradi incidentov je skrb izrazila Evropska unija in pozvala k umiritvi razmer.

Makedonijo, kjer je četrtina prebivalcev albanske narodnosti, so leta 2001 pretresli spopadi med albanskimi uporniki in vladnimi silami. Nasilje se je končalo s podpisom ohridskega sporazuma, v skladu s katerim so etnični Albanci dobili več pravic. Tokratni incidenti predstavljajo najhujše nasilje v zadnjih desetih letih.

Molotovka na makedonsko veleposlaništvo
V noči s petka na soboto so v Prištini neznanci iz mimovozečega vozila na poslopje makedonskega veleposlaništva odvrgli molotovko, ki ni poškodovala nikogar in ni povzročila gmotne škode.

Makedonsko zunanje ministrstvo je v izjavi pozvalo Prištino, naj kaznuje krivce za napad. Kosovsko zunanje ministrstvo je nočni incident označilo za delo ljudi, ki želijo pokvariti prijateljske odnose med Kosovom in Makedonijo.

Zaostreni odnosi v Makedoniji