Večina prebežnikov v Makedonijo vstopi pri Gevgeliji na jugovzhodu države. Foto: Matej Lančič
Večina prebežnikov v Makedonijo vstopi pri Gevgeliji na jugovzhodu države. Foto: Matej Lančič

Kot so pojasnili na makedonskem ministrstvu za zunanje zadeve, do zdaj zaradi izčrpanosti ni bilo žrtev med prebežniki, ki so prestopili mejo z Grčijo. Na terenu v skladu z makedonskimi in mednarodnimi pravili za prebežnike skrbijo pripadniki varnostnih sil, Rdečega križa in drugih organizacij.

V Skopju so tudi povedali, da je bilo od začetka begunske krize nekaj primerov, ko so zaradi prevoza nezakonitih prebežnikov kaznovali nekatere posameznike, vendar je od sprememb zakona o azilu, ki so bile sprejete 18. junija letos, policija posredovala le v dveh takih primerih.

Na zunanjem ministrstvu zagotavljajo, da so razmere v državi varne in stabilne, prav tako so odprti mejni prehodi z Grčijo in Srbijo, kjer vrste niso daljše kot običajno. Deli meje, kjer prihaja do nezakonitih prehodov prebežnikov, so dodatno varovane s pripadniki varnostnih sil v skladu z odločitvijo vlade, da razglasi izredne razmere na teh območjih.

Ob tem so še pojasnili, da je makedonska vlada sprejela več ukrepov za reševanje begunske krize, pri čemer so prebežnikom dali na voljo 72 ur, da se odločijo za vložitev prošnej za azil ali za zapustitev države. V Gevgeliji in Tabanovcih so odprli dve točki za začasno zaščito in pomoč prebežnikom, medtem ko so najbolj ranljive izmed njih nastanili v sprejemnem centru za prosilce za azil pri skopju.

Flemig: Razmere so dramatične
Že od poletja se Makedonija spoprijema z vse več prebežniki na južni meji z Grčijo, kjer je prišlo celo do izrednih razmer in napotitve vojske. Razmere so se malce umirile, a pritok prebežnikov se ni zmanjšal in samo v četrtek jih je v državo iz Makedonije prišlo okoli 5.600 in v petek dopoldne več kot 1.800.

Vabimo vas k branju pogovora z makedonskim zunanjim ministrom Nikolo Poposkim:

"Če bi imeli isto situacijo v Sloveniji, bi videli, kakšen pritisk je imeti 12.000 ljudi na meji"

Tiskovna predstavnica visokega komisariata ZN-a za begunce (UNHCR) Melissa Flemig je razmere v Makedoniji v povezavi s prihodom vedno večjega števila prebežnikov označila za dramatične.

Po podatkih makedonskega notranjega ministrstva jih večina prihaja iz Sirije, sledijo pa Afganistanci, Pakistanci in Iračani. Večina beguncev prečka grško-makedonsko mejo v bližini mesta Gevgelija, nato pa nadaljujejo pot proti Srbiji.

Odkar so v Makedoniji sredi junija uvedli registracijo prebežnikov, je v to državo prišlo okoli 59.000 beguncev, od tega 48.000 iz Sirije.

"Sem na makedonsko-grški meji v bližini Gevgelije. Z grške strani prihaja v Makedonijo vsak dan veliko beguncev in prebežnikov, včeraj jih je mejo prestopilo dobrih pet tisoč. Čez mejo jih spuščajo v intervalih. Makedonska vojska in policija usmerjata begunce in prebežnike proti zbirnemu kampu ob železnici, od koder jih napotijo na vlake. Delo novinarjev in fotografov je ob delu oblasti po mojih izkušnjah trenutno korektno," je v petek povedal fotograf Matej Lančič, ki je obiskal Makedonijo in je avtor spodnjih fotografij.