Bombo so odkrili, ker je upadla gladina reke Ren. Foto: EPA
Bombo so odkrili, ker je upadla gladina reke Ren. Foto: EPA

Bombo so odkrili na obrežju reke Ren. Vodna gladina reke je zaradi suše precej upadla in razkrila nevarno najdbo. Šlo naj bi za 1,8 tone težko bombo, ki jo je med 2. svetovno vojno odvrglo letalo britanskega kraljevega letalstva (RAF). Čeprav verjetno ni več delujoča, so se oblasti odločile za evakuacijo prebivalcev, najobsežnejšo evakuacijo zaradi bombe v Nemčiji po 2. svetovni vojni.

Preventivno so evakuirali vse prebivalce v območju dveh kilometrov okoli bombe. Prizadeta je skoraj polovica prebivalstva Koblenza, evakuacija pa poteka brez težav. Večina prebivalcev je območje zapustila že v soboto in odpotovala za konec tedna. Med drugim so evakuirali sedem domov za ostarele, dve bolnišnici in zapor. V šolah so pripravili 12.000 začasnih ležišč za tiste, ki se nimajo kam zateči.

V strugo reke okoli bombe so namestili na stotine vreč s peskom, iz okolice bombe pa bodo prečrpali vodo, ki je še tam. Šele ko bo nahajališče bombe suho, bodo lahko začeli deaktivacijo bombe, predvidoma okoli 15. ure. Hkrati bodo skušali razstaviti še eno manjšo, ameriško bombo. Zaradi dekativacije bo ustavljen ves promet v Koblenz.