Kaos v Londonu je zanetila 'iskra' v Tottenhamu. Foto: EPA
Kaos v Londonu je zanetila 'iskra' v Tottenhamu. Foto: EPA
London
Policisti v Londonu tudi v noči na ponedeljek niso počivali, saj so se izgredi razširili tudi v druge predele mesta. Foto: EPA
London
Izgredniki so v noči na nedeljo popolnoma razdejali predel Tottenham. Foto: EPA
London
Veliko dela so imeli tudi gasilci. Foto: EPA
London zajeli nemiri

Protestniki - večinoma mladi - so metali smetnjake in nakupovalne vozičke v oborožene policiste, ki so skušali zapreti območje okoli glavne postaje v Hackneyju na vzhodu Londona. V Lewishamu gorijo avtomobili, v Peckhamu pa avtobus in trgovine.
Nekateri protestniki so vlomili v trgovine, da bi našli predmete, ki bi jih lahko uporabili za projektile proti policiji. BBC poroča, da so tokratni nemiri izbruhnili, potem ko je policija ustavila in preiskala nekega moškega.

Nasilje se je razšitili tudi v Birmingham, kjer je morala v središču mesta posredovati policija potem ko so mladi razgrajali po predelu s trgovinami in razbijali izložbena okna.

Zaradi nemirov, ki so zajeli britansko prestolnico, je premier David Cameron skrajšal svoje počitnice v Italiji, da bo lahko vodil krizni sestanek.

V noči na ponedeljek aretiranih 100 ljudi
Sicer pa so se nemiri nadaljevali tudi v noči na ponedeljek, policija pa je aretirala 100 ljudi. Britanska policija Scotland Yard poroča, da so se izgredi iz Tottenhama, ki je bil v središču nasilja v noči na nedeljo, razširili tudi proti središču mesta ter na vzhod in jug mesta. Skupina približno 50 mladih je poškodovala stavbo v okrožju Oxford Circus, ki stoji v središču najbolj turističnega predela mesta, ter poškodovala nekaj trgovin na slavni ulici Oxford Street.

Več tisoč izgrednikov je v zgodnjih jutranjih urah napadlo tudi veliko trgovino z elektroniko v predelu Brixton, posamezne skupine so z različnimi predmeti obmetavale policijo, v predmestju Enfield na severu Londona pa so se izgredniki spravili na policijski avtomobil in razbijali okna. Zaradi izgredov je policija, ki je ostro obsodila nasilje, ponoči aretirala več kot 100 ljudi.

V predelih, kjer je divjalo nasilje, so za vzpostavitev reda skrbele dodatne enote, da bi preprečile ponovitev dogodkov iz noči na nedeljo. Policija naj bi imela sicer razmere v večji meri že pod nadzorom, saj so bili izgredi manj nasilni kot v noči na nedeljo. V spopadih z nasilneži je bilo ranjenih devet policistov.

"Gre za ljudi, ki iščejo, kaj bi lahko ukradli"
Namestnik londonskega župana Kit Malthouse je za izgrede obtožil majhno skupino kriminalcev, ki jih je v nasilje gnal pohlep, ne pa socialne težave in slabo okrevanje britanskega gospodarstva. "Gre za majhno skupino ljudi v Londonu, ki iščejo, kaj bi lahko ukradli. Izbirajo si točno določene trgovine, saj si najbrž želijo novega para športnih copat ali česa podobnega," je Malthouse povedal za Sky News. Ob tem je pohvalil policijo za dobro opravljeno delo.

Poslanec britanskega parlamenta David Lammy, ki prihaja iz Tottenhama, je dejal, da je velika večina tistih, ki so jih aretirali, prišla od drugod in da so se organizirali prek socialnih omrežij. "Nasilje konec tedna ni bilo rasno povezano, ampak je bil to napad na celotno skupnost Tottenhama, organizirali pa so se na Twitterju," je povedal za The Times.

V nedeljo aretirali 61 ljudi
V prvi noči nasilja s sobote na nedeljo so izgredniki v Tottenhamu zažgali dva policijska avtomobila in dvonadstropni mestni avtobus, v izgredih je bilo ranjenih 26 policistov, zdravniško pomoč pa so potrebovali tudi trije ljudje, ki so se znašli v kaosu na londonskih ulicah. Policija je po nemirni noči aretirala 61 ljudi, 16 jih je obtožila manjših prekrškov, in že začela obširno preiskavo najhujših izgredov v Londonu v več letih.

Nasilje je sprožila smrt 29-letnega Marka Duggana, očeta štirih otrok, ki je v še ne povsem pojasnjenih okoliščinah umrl v četrtkovem streljanju s policijo. Policija je že izrazila obžalovanje dogodka in pojasnila, da preiskava dogodka poteka, deli Tottenhama pa so še vedno zapečateni.

Organizatorka olimpijskih iger v slabi luči
Zaradi nasilja, ki je policiji ušlo iz rok, so vse glasnejša vprašanja, kako se bo policija drugo leto spopadla z največjim zalogajem, poletnimi olimpijskimi igrami, ki bodo največja policijska operacija v zgodovini Velike Britanije. Malthouse je dejal, da najhujše nasilje v britanski prestolnici v zadnjih letih ne meče dobre luči na organizatorko olimpijskih iger. "To je zelo slabo za London, zato moramo v naslednjih mesecih svetovni javnosti predstaviti drugačno podobo Londona, ki je sicer eno najbolj varnih mest na svetu in v katerem je tovrstno nasilje prej izjema kot pravilo," je dejal namestnik župana.

London zajeli nemiri