Svet

Poudarki

  • Gadafijeve sile napadajo Brego
Libija
Jeza zaradi Nata med libijskimi uporniki narašča. Foto: Reuters
Libija
Uporniki se umikajo iz Brege, ki jo napadajo Gadafijeve sile. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Nato z novo napako ujezil upornike

Uporniki za napad na naftno polje krivijo Gadafijeve sile
7. april 2011 ob 15:08
Tripolis - MMC RTV SLO

Natova letala nadaljujejo napade na cilje v Libiji. V bližini Adždabije naj bi pomotoma ubila 12 upornikov. Blizu Brege je v zavezniškem napadu umrlo sedem ljudi.

Uporniki v Adždabiji poročajo, da so letala zveze Nato streljala na njihov tank in ga uničila. Med uporniki, ki so v preteklih dneh severnoatlantsko zavezništvo obtožili, da ne naredi dovolj za njihovo zaščito, obstaja precejšnja jeza zaradi Nata. "Stali smo ob svojih tankih in Nato je na nas izstrelil dve raketi. Nato so lažnivci. Postavili so se na Gadafijevo stran," je bil besen eden izmed upornikov, ki je v bolnišnici čakal, ali bodo zdravniki rešili življenje njegovega soborca.

Nato je v napadu na okolico Brege 1. aprila ubila 13 ljudi, od tega štiri civiliste. Gadafijeve sile medtem bombardirajo vhod v Adždabijo.

Gadafijeve sile napadajo Brego
Tarča Natovih letal so sicer sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija v okolici Brege, kjer so režimske sile upornike ustavile pri napredovanju proti zahodu države.

V ločenem incidentu je umrlo sedem civilistov, 25 je ranjenih, ko so zavezniška letala blizu Brege napadla konvoj sil, ki so naklonjene Gadafiju.

Iz predmestja Tripolisa, ki ga preletavajo bojna letala, poročajo o eksplozijah.

Medsebojna obtoževanja za napad na naftna polja
Libijska vlada je Veliko Britanijo obtožila, da so njena letala obstreljevala največje naftno polje v Libiji in pri tem ubila tri ljudi. Namestnik zunanjega ministra Kaled Kaim je sporočil, da je bil v obstreljevanju poškodovan naftovod, ki povezuje naftno polje Sarir z mestom Tobruk, ki je v rokah upornikov.

Uporniki in Nato za požar na naftnem polju dolžijo vladne sile in dodajajo, da so napadi na vzhodu države ustavili proizvodnjo nafte, s katero financirajo svoj upor. Z vzhoda Libije so v sredo v tujino napotili prvo pošiljko nafte, odkar je libijski nacionalni svet pod vodstvom upornikov priznalo nekaj držav.

V sredo srečanje kontaktne skupine
V Dohi v Katarju bo 13. aprila prvo srečanje kontaktne skupine, ki je pristojna za politično vodstvo mednarodnega posredovanja v Libiji. Na srečanju bodo sodelovale tako države članice skupine kot nekatere mednarodne organizacije. Zagotovo se bodo srečanja poleg predstavnikov Velike Britanije udeležili predstavniki ZDA, najverjetneje tudi Arabske lige.

Prebegnil nekdanji minister
Z Malte prihajajo poročila, da je tja prebegnil nekdanji libijski minister za energijo Omar Fati Bin Šatvan, ki je vlado zapustil leta 2007. Šatvan je na Malto prispel na čolnu, ki je odplul iz Misrate.

T. V.
Libija
Libija
Libija
Libija
Libija
Libija
Libija
Libija
Libija
Libija
Libija
Libija
Libija
Libija
Libija
Libija
Prijavi napako
Komentarji
Rasta75
# 07.04.2011 ob 15:45
Kdaj bodo reveži spoznali, da NATO ni ne na Ghadafijevi niti njihovi strani (je*e se NATU za ene "upornike"), NATO je vedno samo na SVOJI strani (nafte in zahodnjaškega kapitala).
_50centy_
# 07.04.2011 ob 15:22
'napaka' ;)
komsomolec
# 07.04.2011 ob 19:41
Safr kvizlingi!
Nato ni vaš zaveznik, ko Gadafi pade, bodo vas zasuli z bombami.
polzaliva
# 07.04.2011 ob 15:56
Kdaj bodo reveži spoznali, da NATO ni ne na Ghadafijevi niti njihovi strani (je*e se NATU za ene "upornike"), NATO je vedno samo na SVOJI strani (nafte in zahodnjaškega kapitala).

Rasta75, tako je.
trnik
# 07.04.2011 ob 15:45
Uporniki niso nedolzni civilisti, Dr. Kumrovec, to NATO dobro ve, tako napaka za napako in vse bo urejeno po dogovoru.
zemljemerec
# 08.04.2011 ob 08:04
Zahtevam, da Slovenija izstopi iz zveze NATO ! Slovenci imamo vcepljen genski zapis: "če ne morem pomagat, tudi škode ne bom delal".

Državljani Slovenije ne sovražimo drugačnih ljudi po svetu !
papiga
# 08.04.2011 ob 01:29
Ti šalabajzerji, "uporaniki", nesposobni kakršnegakoli manevra ob tem, da jim iz zraka čistijo teren so absolutno nesposobni. Polkovnik Gadafi se bori odlično. Še 2-3 take napake in bo NATO sproduciral novo leglo teroristov za zahod, upam, da mi bo kdo v EU potem znal razložiti, kaj dela EU in NATO tam? Kaj mi imamo s temi plemenskimi boji?
Do pred 2 mesecema je Gadafi držal te emigrante na afriški celini, zdaj so podivjali in nam bodo kmalu lezli skozi dimnike?? Še žal vam bo tega, da ste slepo sledili malemu francoskemu frustrirancu, ne da bi mislili.
Nafto moramo tako ali tako plačevati, zdaj jo plačujemo že 1 x dražje kot pred temi boji, torej v čem je catch?????
tristokosmatih
# 08.04.2011 ob 06:53
NATOVE bombe padajo po sistemu "Jedan njihov, jedan naš".
evaevi
# 07.04.2011 ob 22:41
Mislim, da jeza zaradi bombandiranja narašča kar med vsemi prebivalci Libije, milo rečeno.
Mi bi bili tudi precej jezni, če bi nas bombandirali, se mi zdi...
Ofinger
# 09.04.2011 ob 06:45
@kumrovec
V izogib nadaljnim "napakam", bodo "nedolžni civilisti" svoje tanke prebarvali v roza, da se bodo ja ločili od tankov "Gadafijevih klavcev".
curk
# 07.04.2011 ob 19:00
žrtve vojne, se dogaja če streljaš iz višine 5km
ja seveda so uničili naftovode,malo pozno prej bi jih bilo treba, če bi zahodne sile imele libijske razmere, bi v prvi uri uničile vse strateško pomembne cilje da oslabijo sovražnika ( vojaška taktika)
šele začenja se uničevanje rafinerij in naftovodov, zahodne sile so se bale tega že prej
če bo gadafi ugotovil da nima koristi od naftovodov in rafinerij jih bo uničil
v primeru da so zahodne sile že obvestile gadafija da ne mislijo kupovati nafte zaradi sankcij , bo gadafi uničil vso strateško in ekonomsko pomembne objekte zahodnih sil
pustil bo samo naftovode in rafinerije povezane s svojimi zaveznicami ( iran, sirija kitajska rusija)
Pataren
# 07.04.2011 ob 17:24
Koneckoncev je Libija v državljanski vojni in tanki pobijajo civiliste ne glede na kateri strani so!
Elemental
# 07.04.2011 ob 16:43
Dejstvo je, da do takšnega prijateljskega ognja prihaja zaradi tega, ker se ti uporniki (brez vojaškega znanja) ne držijo poveljstev... in samovoljno se vozijo po teritoriju, ki še ni bil osvobojen in to tudi sami priznavajo že ob prvem bombardiranju.
Bivši uporabnik
# 07.04.2011 ob 20:06
@curk

zadel si žebljiček na glavico.
Bivši uporabnik
# 07.04.2011 ob 20:31
V igri je veliko več kot podpora opoziciji. Padec Gadafija bo hud udarec za Iran in Sirijo. Hkrati pa jasen signal mednarodne skupnost, da so časi ko se je tolerirao krute diktatorje dokončno mimo.
Bivši uporabnik
# 07.04.2011 ob 15:19
tragična napaka. Upam da bodo NATO letala bolj natančna pri napadih in pobijala zgolj Gadafijeve klavce, ne pa nedolžnih civilistov.
Kazalo