Turška ladja naj bi iz Misrate prepeljala še najmanj 100 ranjencev. Foto: EPA
Turška ladja naj bi iz Misrate prepeljala še najmanj 100 ranjencev. Foto: EPA
Libija
Tako Gadafijeve sile kot uporniki v Libiji ne popuščajo. Foto: EPA

Nasilje v Libiji se nadaljuje. Sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija se še vedno spopadajo z uporniki, trenutno se bijejo boji za prevzem oblasti v strateško pomembnem mestu Brega, a nobeni strani za zdaj ni uspelo v celoti prevzeti nadzora. Potem ko se je upornikom uspelo približati mestu, so jih Gadafijeve sile potisnile nazaj, iz okolice mesta pa je bilo slišati eksplozije.

Gadafijeve sile tako nadzirajo ozemlje v bližini univerze, a si ne upajo napasti upornikov, saj se bojijo Natovih zračnih napadov. Slabo oborožene in neorganizirane uporniške sile pa Gadafijevih sil ne morejo pregnati iz Brege, zato zahodne sile pozivajo, naj jim pomagajo.

Turška ladja v Bengazi prepeljala ranjence
Gadafijeve sile še vedno napadajo tudi Misrato, ki je že več tednov v rokah upornikov. V spopadih v Misrati je bilo ranjenih na stotine ljudi, zato je turška humanitarna ladja v nedeljo zvečer v Bengazi, ki je glavno oporišče upornikov, prepeljala več kot 250 ranjencev. Zdravniki na ladji so sporočili, da so bili številni med njimi zelo hudo poškodovani.

Ladja iz Ankare, ki je na dovoljenje za pristanek v Misrati čakala kar štiri dni, je v to libijsko mesto dostavila tudi zdravila in medicinsko opremo, ki jih v nadomestnih bolnišnicah na terenu močno primanjkuje. Ladja naj bi iz Misrate v Bengazi prepeljala še najmanj 100 ranjenih.

Gadafijev odposlanec v Atenah išče mir?
V Atene je v nedeljo zvečer prispel namestnik libijskega zunanjega ministra Abdul Ati Al Obeidi, ki je grškemu premierju povedal, da si želi libijski voditelj Moamer Gadafi končati spopade v državi. "Sodeč po besedah libijskega odposlanca, želi Gadafijev režim poiskati rešitev spopadov," je povedal grški zunanji minister Dimitris Droutsas, ki je ob tem pojasnil še, da so Atene Gadafijevemu odposlancu dale jasno vedeti, da mora Libija spoštovati resolucijo Varnostnega sveta 1973, razglasiti premirje in končati nasilje proti libijskemu ljudstvu.

Namestnik zunanjega ministra libijske vlade je povedal, da bo v ponedeljek odpotoval v Turčijo, nato pa še na Malto, kjer bo nadaljeval svoja diplomatska prizadevanja za ustavitev spopadov v Libiji.

Ameriški časnik New York Times, ki se sklicuje na neimenovanega libijskega predstavnika, poroča, da se dva Gadafijeva sinova zavzemata za prehod v demokracijo, ki bi vključeval odhod Gadafija z oblasti. Gadafijevemu odhodu z oblasti naj bi bila tako naklonjena Saif in Sadi, medtem ko naj bi druga dva sinova, Hamis in Mutuasim, zastopala bolj trdo linijo.

ZDA še vedno napadajo
ZDA so se odločile, da bodo še danes sodelovale v zračnih napadih na cilje v Libiji. Ameriška administracija je načrtovala, da bo svoja vojaška letala iz operacij v Libiji umaknila že pretekli konec tedna, a je Pentagon sporočil, da so se za podaljšanje misije odločili na prošnjo Nata zaradi nedavnega slabega vremena v Libiji.

Poveljnik britanskih zračnih sil, maršal Stephen Dalton, je za britanski Guardian izjavil, da bi lahko nasilje v Libiji trajalo najmanj šest mesecev. Temu naj bi bili prilagojeni tudi načrti njegovih sil, ki sodelujejo v mednarodni vojaški operaciji v Libiji pod vodstvom Nata. "Na splošno operacijo načrtujemo na podlagi šestih mesecev, nato pa bomo videli, kako bo naprej," je dejal Dalton.