Proteste proti Pegidi so med drugim organizirali tudi v Kölnu. Foto: Reuters
Proteste proti Pegidi so med drugim organizirali tudi v Kölnu. Foto: Reuters
Berlin
Shoda proti nestrpnosti se je v Berlinu udeležil tudi pravosodni minister Heiko Maas. Foto: Reuters

V Berlinu se je zbralo več kot 5.000 ljudi, najmanj enako število v Stuttgartu, več kot tisoč v Hamburgu in nekaj sto v Rostocku in Dresdnu. Udeleženci so protestirali proti gibanju Pegida, ki že nekaj ponedeljkov zapored pripravlja protestne shode proti po njihovem mnenju islamizaciji države.

Gibanje Pegida - poimenovano po kratici za "Domoljubne Evropejce proti islamizaciji zahodnega sveta" - se zavzema za zaostritev politike priseljevanja v Nemčiji. Pegida je shode začela organizirati oktobra, ko se je zbralo nekaj sto ljudi, nato pa je število udeležencev naraščalo iz tedna v teden.

Na prvem letošnjem shodu, in sicer enajstim po vrsti, se je v Dresdnu zbralo 18.000 privržencev Pegide. Zadnjega zborovanja v Dresdnu se je 22. decembra udeležilo več kot 17.000 ljudi.

V okviru protestov proti Pegidi so njeni nasprotniki organizirali akcijo "Izklopimo luč rasistom" in tako zunanjo razsvetljavo ugasnili ponekod v središčih Kölna in Dresdna. V tem sta po napovedih v temo med drugim zaviti slovita opera Semperoper in znana steklena zgradba avtomobilskega koncerna Volkswagen.

V Kölnu so pripadniki Pegide zaradi protidemonstracij, na katerih se je zbralo več tisoč ljudi, pozneje odpovedali svoj pohod po mestu. Pegida je sicer v mestu pripravila tudi protestno zborovanje, ki pa so ga kmalu po začetku prekinili.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v novoletni poslanici pozvala rojake, naj zavrnejo ideje Pegide in odprtih rok sprejmejo tiste, ki se v Nemčijo zatečejo z vojnih žarišč, kot sta Sirija in Libija.