Nemiri v Tuniziji trajajo že skoraj mesec dni. Foto: EPA
Nemiri v Tuniziji trajajo že skoraj mesec dni. Foto: EPA

Tuje tiskovne agencije poročajo o novih smrtnih žrtvah nasilja, ki je kljub policijski uri preteklo noč pretresalo tudi predmestje Tunisa.

V nasilju v državi sta bila v sredo ubita tudi švicarska državljanka in Francoz. Po podatkih mednarodne federacije lig za človekove pravice je bilo od začetka nemirov ubitih 66 ljudi, med njimi osem preteklo noč v predmestju Tunisa.

Omenjena federacija je od začetka nemirov pred štirimi tedni naštela 58 ubitih zunaj Tunisa, v noči na četrtek pa je bilo po njenih podatkih v predmestju Tunisa poleg osmih ubitih ljudi še 50 ranjenih. Tunizijske oblasti medtem že od začetka tedna vztrajajo, da je v izgredih do zdaj umrlo 21 ljudi. Med smrtnimi žrtvami izgredov je tudi švicarska državljanka. Švicarka, ki ima tudi tunizijsko državljanstvo, je bila ubita na severu Tunizije v sredo zvečer. Ubila naj bi jo zablodela krogla, ko je spremljala proteste.

V mestu Douz na jugu Tunizije pa je bil v sredo ubit Francoz, profesor informatike na univerzi v kraju Compiegne na severu Francije, ki ima tudi tunizijsko državljanstvo. Tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva ni želel odgovoriti na vprašanje, ali bo Francija obsodila uporabo pravega streliva, ki ga proti protestnikom v Tuniziji uporablja policija.

Umik vojske z ulic
Z ulic Tunisa se je medtem danes umaknila vojska, ki so jo tja v sredo napotile oblasti, a so jo nasledile policijske enote. Te so danes s solzivcem pregnale več sto protestnikov, ki so nameravali svoje nezadovoljstvo izraziti v središču prestolnice. Policija je ob tem tudi zapečatila sedež glavnega sindikata v državi.

Nasilni protesti proti brezposelnosti, vladi in korupciji, ki že skoraj mesec dni pretresajo državo, so v torek zvečer dosegli predmestje tunizijske prestolnice, v sredo pa tudi samo središče Tunisa.

Tunizijska vlada je v sredo odstavila notranjega ministra Mohameda Ghannouchija, napovedala pa je tudi osvoboditev vseh aretiranih protestnikov. Prav tako naj bi oblikovali preiskovalno komisijo, ki bo preučila očitke o korupciji s strani opozicije in nevladnih organizacij. Tunizijsko ministrstvo za šport pa je danes odpovedalo vse za ta teden predvidene športne dogodke.
Predsednik ukazal prenehanje streljanja
Tunizijski predsednik Zine El Abidine Ben Ali je medtem danes varnostnim silam ukazal, naj prenehajo streljati na protivladne protestnike. "Ne bom dopustil, da bi bila prelita še ena kaplja tunizijske krvi," je dejal 74-letni Ben Ali in dodal, da je notranjemu ministru ukazal, da varnostne sile ne smejo streljati na protestnike, razen če so ogrožene. Napovedal je tudi znižanje cen sladkorja, mleka in kruha.
To je bil že njegov tretji nagovor državljanov od začetka protestov, ki so izbruhnili sredi lanskega decembra zaradi visoke stopnje brezposelnosti, in drugi ta teden.