Obama je s Poljaki praznoval obletnico padca komunizma. Foto: Reuters
Obama je s Poljaki praznoval obletnico padca komunizma. Foto: Reuters
Prijateljsko srečanje predsednikov. Foto: EPA
Obama podprl ukrajinskega predsednika

Ameriški predsednik se je udeležil slovesnosti, s katerimi so na Poljskem praznovali prve povojne demokratične volitve, ki so pomenile konec komunističnega režima. Po njegovih besedah je svoboda še vedno ogrožena, kar se kaže v trenutnih razmerah v Ukrajini, kjer se danes odseva dolg boj Poljske proti okupaciji in tiraniji. Obama je pohvalil Poljsko, ki ji je v četrt stoletja zgradila uspešno demokracijo.

"Ne bomo sprejeli ruske zasedbe Krima ali ruskih kršitev ukrajinske suverenosti," je zatrdil ameriški predsednik. "Naši svobodni narodi bodo enotni, tako da bodo nadaljnje ruske provokacije prinesle zgolj več izolacije in stroškov za Rusijo," je še dodal in se vprašal, kako bi lahko po toliko prelite krvi za združitev Evrope dovolili, da bi "temne taktike 20. stoletja" opredeljevale 21. stoletje.

Opozoril je še, da svobode ne gre jemati za samoumevno, na kar nas je spomnila ruska agresija v Ukrajini. "Naši svobodni narodi še ne morejo biti zadovoljni v sledenju viziji, ki si jo vsi delimo - viziji Evrope, ki je cela in svobodna in v miru," je poudaril.

Obama je v govoru v Varšavi spomnil na peti člen pogodbe severnoatlantskega zavezništva, ki obvezuje zaščito katere koli države v primeru morebitnega napada. Ne Poljska, ne Estonija, ne Latvija, ne Litva, ne Romunija ne bodo nikoli same, je zagotovil.

"To niso zgolj besede, to so nezlomljive obveze," je še dejal ameriški predsednik in hkrati poudaril, da Nato svoje moči ne bi uporabil kot grožnjo drugi državi.

Porošenko naredil vtis na Obamo
Pred slovesnostjo se je v poljski prestolnici Obama srečal z novim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom in mu zagotovil podporo ZDA.

"ZDA so popolnoma zavezane podpori ukrajinskemu narodu ne le v prihodnjih dneh, tednih, temveč v prihodnjih letih," je dejal Obama, na katerega je Porošenkova vizija naredila velik vtis. Napovedal je, da bodo ZDA še okrepile nebojno vojaško pomoč Ukrajini. Porošenko se je ameriškemu predsedniku zahvalil za podporo, ki je po njegovih besedah izjemnega pomena.

Ukrajinski predsednik se je v torek zvečer zahvali Poljski in drugim zahodnim državam za solidarnost, ki so jo izrazile z njegovo državo. "Vidimo, da je v sedanjem trenutku celoten svet z nami. Agresor je obsojen na izolacijo," je dejal novi ukrajinski predsednik.

Po obisku Varšave bo Obama evropsko pot nadaljeval v Bruslju, kjer se bo udeležil srečanja voditeljev gospodarsko najrazvitejših držav na svetu G7, ki bo prvič po petnajstih letih potekalo brez Rusije. V petek se bo v Normandiji na severu Francije udeležil slovesnosti ob 70. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji.

Obama podprl ukrajinskega predsednika