Luna je njihov prijatelj. Foto: Reuters
Luna je njihov prijatelj. Foto: Reuters
Gunam se rodi znatno več otrok z albinizmom, kot je svetovno povprečje. Foto: Reuters
Albine danes Gune cenijo. Foto: Reuters
Hči lune. Foto: Reuters

Po navedbah strokovnjakov je med 80.000 pripadniki avtohtonega panamskega ljudstva Guna na stotine albinov. Uradne statistike sicer ni, a Pascale Jeambrun, ustanovitelj lokalne organizacije za albine S.O.S, pravi, da se na 150 gunskih otrok rodi en albin. Na globalni ravni je ta delež okoli ena na 17.000.

Znano je, da v nekaterih državah, denimo v Tanzaniji, albine preganjajo in celo ubijajo, saj bodisi verjamejo, da prinašajo smolo, bodisi njihove dele teles vrači uporabljajo za pripravo čudežnih zvarkov. Pri ljudstvu Guna je popolnoma drugače in do svojih otrok albinov čutijo samo ljubezen in spoštovanje. "Kot so govorili naši predniki, to je blagoslov," pravi Yira Boyd, mama šestletne deklice z albinizmom Delyane Avila, ki živi na otoku Ailigandi. "Če skrbiš zanje, te čaka tisto posebno mesto v nebesih."

Nevarno sonce
A čeprav jih ne preganjajo, gunskim albinom preti druge vrste grožnja - žgoče tropsko sonce, ki jim lahko povzroča težave z očmi in kožnega raka. Več kot polovica albinov v regiji trpi za takšno ali drugačno obliko raka na koži - za primerjavo: na globalni ravni je ta delež manj kot odstotek. Z večjim medicinskim znanjem o tej bolezni, ki je počasi začelo pronicati tudi na odročnejše atole Paname, se je povečalo tudi število obravnavanih primerov kožnega raka, razlaga Rosa Espana, vodja dermatologije na nacionalnem onkološkem inštitutu v Ciudadu de Panama.

Espana zdaj na svoji kliniki sprejme okoli tri gunske albine na teden, kar je trikrat več kot pred tremi leti. "Dokler ne bo dobre kampanje za ozaveščanje o raku, ki bi se osredotočala prav na ljudstvo Guna ali na tamkajšnji dermatološki center, se bo stanje za gunske albine samo še slabšalo," pravi Espana. Število starejših albinov, ki umirajo za rakom na koži, po podatkih tamkajšnjih zdravnikov narašča, čeprav uradnih podatkov ni.

Zaradi njihove občutljive kože morajo mlade gunske albine prevažati do šole in domov, da bi se ognili vročini, medtem ko lahko skozi okna samo opazujejo svoje prijatelje med igro na ulicah. Ob tem pa so sive oči gunskih albinov še ranljive za očesni drget, ki jim lahko oslabi vid.

Krvava zgodovina
Albinov sicer ljudstvo Guna ni vedno tako dobro sprejemalo. Po španski kolonizaciji regije, do konca 19. stoletja, so Gunci pobijali svoje albine, misleč, da so v sorodu z njihovimi evropskimi zavojevalci. Z začetkom 20. stoletja pa se je razcvetela duhovna reformacija med plemenom, ko je to znova odkrilo svoja tradicionalna prepričanja in ljubezen do albinskih potomcev.

Po lokalni legendi je bil prvi albin, ki ga je Guncem poslal njihov Bog, Baba oz. Bab Dummat, znan kot Mago in so ga imeli za očeta sonca. Tisti, ki so sledili Magu, so danes znani kot vnuki sonca ali otroci lune. Samuel Jimenez, 57-letni albinski poglavar na otoku Archutupu, se spominja, da je kot otrok s svojo babico med vsakim luninim mrkom ostajal pokonci, da bi se tako obranil mitološke krilate živali, za katero Gunci verjamejo, da skuša pogoltniti luno. "Zato tudi nosimo lok in puščico. Da ustrelimo zver," razlaga Jimenez.