Papež je Putina sprejel na zasebni avdienci. Foto: EPA
Papež je Putina sprejel na zasebni avdienci. Foto: EPA
Matteo Renzi in Vladimir Putin
Renzi in Putin sta si skupaj ogledala ruski paviljon na Expu. Foto: Reuters
Putin obiskal Renzija in papeža

Putin je z obisk Italije začel z ogledom svetovne razstave Expo v Milanu, kjer ga je spremljal premier Matteo Renzi, kasneje pa ga je na zasebni avdienci v Vatikanu sprejel tudi papež Frančišek.

Glavna tema pogovora papeža in Putina je bila Ukrajina, kjer sta se oba strinjala, da je treba ustvariti ozračje za dialog in uveljaviti določbe mirovnega dogovora iz Minska.

Srečanje je trajalo okoli 50 minut, papež pa je Putinu še dejal, da je ključnega pomena rešitev globoke humanitarne krize v Ukrajini.

Putin se je s Frančiškom že srečal leta 2013, ruski mediji pa njuno srečanje označujejo za potezo, ki jo je Kremelj naredil zaradi zaostrenih odnosov z Zahodom.

Pred tem je Putin v Milanu na novinarski konferenci skupaj z Renzijem je Putin dejal, da je Rusija v skupini G8 predstavljala alternativni pogled, ki pa ga ostale svetovne sile ne potrebujejo več.

Putin je povedal, da Rusija trenutno nima nobenih stikov s skupino G7, v kateri so Italija, Francija, Nemčija, Velika Britanija, ZDA, Japonska in Kanada.

Rusija je bila iz skupine gospodarsko najbolj razvitih držav izključena lani po priključitvi Krimskega polotoka in zaradi vmešavanja v krizo v Ukrajini.

Večstoletni odnosi
Ob dnevu Rusije je Putin na Expu obiskal paviljon svoje države in dejal, da je tema letošnje svetovne razstave, prehrana, njegovi državi še posebej ljuba.

Renzi se je Putinu zahvalil za podporo, ki jo je Expu zagotovila Rusija, in povedal, da se z Expom lahko tradicionalno prijateljstvo med Italijo in Rusijo začne na novo, čeprav med njima na več področjih obstajajo razlike. Skupna prizadevanja v boju proti svetovni nevarnosti terorizma bi bila po njegovih besedah lahko temelj za sodelovanje.

Tudi Putin je poudaril tesne odnose med državama. "Med nami že 500 let obstajajo politični, gospodarski in kulturni odnosi," je dejal. Med obiskom Putina, ki je zamujal eno uro, so na območju razstave v Milanu veljali strogi varnostni ukrepi. Med obiskovalci razstave je bilo slišati pozive h končanju sankcij.

Putin obiskal Renzija in papeža