Putin je že večkrat zanikal prisotnost ruskih vojakov na ukrajinskem ozemlju. Foto: Reuters
Putin je že večkrat zanikal prisotnost ruskih vojakov na ukrajinskem ozemlju. Foto: Reuters
Ruski tanki ob prihodu na jug države, nedaleč od ukrajinske meje. Foto: Reuters
Od februarja dalje velja na vzhodu Ukrajine krhko premirje. Foto: Reuters

V skladu z novim predsednikovim odlokom bodo tisti, ki bodo razkrivali informacije o padlih vojakih na operacijah v času miru, tarča pregona, čeprav v odloku ni nikjer posebej zapisano, katere so "posebne operacije".

Za razkrivanje državnih skrivnosti, pri čemer te informacije niso bile posredovane tuji državi, je v Rusiji sicer predvidena kazen do štirih let zapora.

Poznavalci domnevajo, da želi Putin preprečiti uhajanje informacij o ruskih vojaških žrtvah v Ukrajini, potem ko so aktivisti javno objavili vrsto domnevnih dokazov o ubitih vojakih ruske vojske v spopadih med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki na vzhodu Ukrajine.

Na začetku maja objavljena javnomnenjska raziskava neodvisne ruske agencije Levada kaže, da le 20 odstotkov Rusov verjame, da se njihove sile bojujejo v Ukrajini. 48 odstotkov jih meni, da ruski borci na konfliktnem območju delujejo kot prostovoljci.

Kopičenje vojske ob meji
Tiskovna agencija Ruska je v sredo poročala, da ruska vojska v zasilnem oporišču blizu meje z Ukrajino kopiči sile in orožje, vključno z mobilnimi raketnimi sistemi, tanki in topništvom.

Številnim vozilom so registrske tablice in druge prepoznavne oznake odstranili, vojaki pa so z uniform odstranili znamenja, tako da močno spominjajo na nekatere vojake, ki so jih opazili na vzhodu Ukrajine in za katere Kijev in njegovi zahodni zavezniki trdijo, da so tajni ruski odredi.

Če poročilo Reutersovega dopisnika drži, prizori na strelišču Kuzminski, ki je od meje oddaljen okoli 50 kilometrov, ponujajo do zdaj najjasnejše dokaze ruskega vojaškega kopičenja na območju.

Pred tedni je Natov vojaški poveljnik, general Philip Breedlove dejal, da separatisti izkoriščajo premirje za oborožitev in pripravo na novo ofenzivo, ni pa podal nobenih dokazov, ki bi njegovo trditev podprli. Rusija medtem še vedno zanika, da bi bila njena vojska vpletena v oborožene spopade na vzhodu Ukrajine, kjer se proruski separatisti bojujejo proti silam, privrženim prozahodni vladi v Kijevu.

Samo vojaške vaje?
Z ruskega obrambnega ministrstva so sporočili, da nimajo nobenega komentarja glede domnevnega kopičenja sil, na novinarjevo vprašanje, ali kopičenje orožja in vojske ob meji pomeni, da namerava Rusija napasti Ukrajino, pa je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov odgovoril, da gre za popolnoma neprimerno ubeseditev vprašanja.

Več vojakov je za Reuters povedalo, da so jih poslali v oporišče zaradi povsem običajnih vojaških vaj in da njihova navzočnost ni povezana z razmerami v Ukrajini.

Količina težkega orožja v omenjenem oporišču je sicer približno trikrat večja kot marca, ko so bili Reutersovi poročevalci nazadnje v Kuzminskem, Valentina Melnikova, aktivistka, ki tesno sodeluje s svojci ruskih vojakov, pa je povedala, da po njenih podatkih ruske sile Rostov uporabljajo kot izhodišče za Ukrajino.