Papež Benedikt XVI. je vernike nagovoril tudi v slovenščini. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI. je vernike nagovoril tudi v slovenščini. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI.
Papež je pristal na letališču v Ronkah. Foto: EPA
Papež prispel v Benetke

Papeža, ki je popoldne prispel v Oglej, kjer je vodil prve večernice tretje velikonočne nedelje in se udeležil začetka sinode krajevnih Cerkva italijanskega severovzhoda, so na letališču v Ronkah pozdravili otroci in predstavniki krajevnih oblasti, nato pa se je v spremstvu goriškega nadškofa Dina De Antonija, ki ga je nagovoril tudi s slovenskim: "Dobrodošel!", v papamobilu odpeljal do Ogleja.

Vernike pozval k miru
"V Oglej sem prišel predvsem zato, da bi vas utrdil v veri!" je papež dejal v nagovoru pred baziliko in dodal, da v "današnjem času človeštvo lahko prejme upanje za prihodnost samo od Kristusa". Sveti oče se je navezal na zgodovino Ogleja in krščanstva v njem ter vernike pozval, naj živijo krščanstvo tako, da bodo prihodnji narodi na ozemlju nekdanjega oglejskega patriarhata živeli v plodnem in dolgotrajnem miru.

Po nagovoru je papež vstopil v oglejsko baziliko, kjer ga je čakal zbor predstavnikov vernikov s severovzhoda Italije, ki jih je nagovoril ob začetku sinode Aquileia 2.

V Ogleju tudi štirje slovenski škofje
Dogodka so se udeležili številni romarji in visoki cerkveni dostojanstveniki iz Slovenije. Slovensko Cerkev na srečanju v Ogleju predstavljajo štirje škofje, ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres, ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, koprski škof Metod Pirih ter koprski pomožni škof Jurij Bizjak. Sicer pa so v Oglej prišli škofje iz vseh držav, kjer je bil nekoč oglejski patriarhat, s severovzhoda Italije, Hrvaške, Madžarske, Avstrije in Nemčije.

Nadškof Stres je pred srečanjem s svetim očetom dejal, da je bil tudi za Slovence Oglej dolga stoletja središče, od tod so bili naši predniki evangelizirani, prejeli so krščansko vero in zato je to velika potrditev prav temu srednjeevropskemu krščanstvu. Ob tem je dodal, da se, medtem ko se krajevna Cerkev pripravlja na velik pastoralni dogodek, na sinodo Aquilaia 2, prav obisk papeža tudi potrditev prizadevanja, da bi v sedanjem času, po dolgih stoletjih, krščanstvo dobilo svojo potrditev in svoj nov življenjski zagon.

V nedeljo maša na prostem v Benetkah
Zvečer je papež Benedikt XVI. s helikopterjem odletel v Benetke, kjer bo v nedeljo daroval mašo na prostem. Na Trgu svetega Marka ga je pričakala večtisočglava množica. Sicer pa je z obiskom v Ogleju Benedikt XVI. najbližje Sloveniji. Septembra 2007 je obiskal avstrijsko romarsko središče Mariazell, v začetku junija letos pa gre na Hrvaško. Prejšnji papež Janez Pavel II. je Slovenijo obiskal dvakrat - leta 1996 in 1999.

Papež prispel v Benetke