V ospredju papeževega obiska v Turčiji so bila prizadevanja za spravo s pravoslavjem in dialog z islamom. Sveti oče je tudi želel dati upanje ogroženim krščanskim manjšinam na Bližnjem vzhodu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V ospredju papeževega obiska v Turčiji so bila prizadevanja za spravo s pravoslavjem in dialog z islamom. Sveti oče je tudi želel dati upanje ogroženim krščanskim manjšinam na Bližnjem vzhodu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Frančiškov obisk v Turčiji je bil poln simbolike. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Papež končal obisk Turčije

"Združeni smo v želji po miru in stabilnosti," med drugim piše v skupni izjavi. Prav zaradi kriznih situacij v svetu je pomembno spodbujati konstruktiven dialog z islamom, ki temelji na medsebojnem spoštovanju in prijateljstvu. Papež je v cerkvi sv. Jurija v Carigradu s pravoslavnim patriarhom Bartolomejem obhajal praznik svetega Andreja. V tej cerkvi je imel leta 1967 govor tudi Pavel VI., ki je bil prvi papež, ki je obiskal Turčijo.

Še pred tem se je sešel s turškim vrhovnim rabinom Ishakom Halevo, tako kot se je že njegov predhodnik papež Benedikt XVI. ob obisku Turčije leta 2006.

Dve Cerkvi, iste naloge
Frančišek je daroval tudi mašo v katoliški katedrali svetega Duha, ki so se je udeležili tudi Bartolomej in predstavniki drugih veroizpovedi. V pravoslavni baziliki sv. Jurija sta se Frančišek in Bartolomej pridružila ekumenski molitvi, kjer sta molila skupaj s predstavniki obeh Cerkva.

V svojem nagovoru je poudaril pomen popolne povezanosti obeh Cerkva, ki sta ločeni že skoraj tisoč let. Njuna naloga je bojevati se proti revščini, vojnam, konfliktom in brezperspektivnosti v svetu. "Glas žrtev konfliktov nas sili, da brez odlašanja nadaljujemo pot sprave in povezanosti med katoličani in pravoslavci. Kako naj vernikom oznanjamo sporočilo miru, če med nami še naprej obstajajo tekmovalnost in spori?" se je vprašal. K tesnemu sodelovanju je zaradi številnih kriz v svetu pozval tudi Bartolomej.

Beguncem namenil spodbudne besede
Skoraj polurno srečanje v cerkvi sv. Duha je bilo zelo čustveno. Okoli sto beguncev iz Iraka, Sirije in drugih vojnih območij je Frančišku zapelo pesem v angleščini, arabščini in španščini. Ena izmed begunk je svetemu očetu opisala položaj preganjanih kristjanov v Iraku.

Pred vrnitvijo v Rim se je sveti oče srečal tudi z mladimi begunci iz Sirije in Iraka, ki jim je namenil spodbudne besede. Mednarodno skupnost je ob tem pozval, naj poveča prizadevanja za odpravo vzrokov, ki ljudi silijo, da zapustijo svojo domovino, in izboljša pogoje, ki bi tem ljudem omogočili, da bodisi ostanejo bodisi se vrnejo domov.

Obiskal Modro mošejo in Hagijo Sofijo
Papež je nato v bolnišnici na kratko obiskal še bolnega armenskega patriarha Mesropa Mutafjana, preden se je na carigrajskem letališču vkrcal na letalo za Rim.

Frančiškov obisk v Turčiji je bil poln simbolike. V soboto je v Carigradu obiskal dve tamkajšnji največji znamenitosti - Modro mošejo, kjer ga je sprejel mufti Rahmani Yaran, nato pa še Hagijo Sofijo, nekdaj največjo krščansko cerkev, ki je bila spremenjena v mošejo, danes pa je muzej.

Papež končal obisk Turčije