Proti storitvi UberPOP je do zdaj potekalo že nekaj protestov, od katerih so se nekateri prav tako sprevrgli v nasilje. Foto: Reuters
Proti storitvi UberPOP je do zdaj potekalo že nekaj protestov, od katerih so se nekateri prav tako sprevrgli v nasilje. Foto: Reuters
Nekateri potniki so se na letališče Charles de Gaulle po avtocesti odpravili kar peš. Foto: Reuters

V celodnevni stavki 2.800 taksistov so v francoski prestolnici zaprli dostope do letališč, železniških postaj in glavnih prometnic. Prav tako so zažigali gume, zaradi česar se je v zrak valil gost črn dim. Kot poroča BBC, je bilo na cesti tudi nekaj prevrnjenih avtomobilov, njihova vetrobranska okna so bila razbita s kiji. Potnike glavnega letališča Charles de Gaulle (CDG) in Orly so pozivali, da se raje odpravijo na pot z vlakom. Nekateri so do letališča celo pešačili po avtocesti.

V Parizu je nastal prometni kaos, v katerega je bila ujeta tudi ameriška rockerska zvezdnica Courtney Love Cobain. Na svojem profilu na Twitterju je objavila fotografijo, na kateri je bilo na vetrobranskem steklu taksija, v katerem je bila, razbito jajce. Zapisala je, da je padla v zasedo in da sta jo iz prometnega kaosa rešila motorista.

Policija je zoper protestnike uporabila solzivec in prekinila protest na zahodnem avtocestnem kraku. Z mestnega avtocestnega obroča je prav tako odstranila goreče pnevmatike.

Aplikacija od januarja prepovedana
Taksisti trdijo, da oblast ne stori dovolj, da bi zajezila uporabo storitve Uber, ki je od januarja zakonsko prepovedana, zaradi česar trpijo upad prometa. Prav tako Uberju očitajo nelojalno konkurenco, zaradi katere se je njihov posel v dveh letih zmanjšal za od 30 do 40 odstotkov, poroča BBC. Prav tako ga obtožujejo nezadostnega varnostnega preverjanja tako voznikov kot njihovih vozil. Francoske taksiste je razburilo tudi to, da morajo za licenco plačati več tisoč evrov, česar voznikom Uberja ni treba.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je zato danes storitve Uberja označil za "nezakonite". Aplikacija je od letošnjega januarja sicer prepovedana, a je prepoved v praksi težko udejanjati. Za kršitev je zagrožena zaporna kazen do enega leta s plačilom 15.000 evrov stranske denarne kazni.

Občutno cenejše storitve
Prednost ameriškega podjetja Uber je v tem, da lahko stranke s pametnim telefonom naročijo in plačajo zasebnega taksista, pri čemer ni več potrebe po dispečerskem centru, prav tako storitve ni treba več plačevati z gotovino. Storitve so zato občutno cenejše od uradnih taksijev, kar je razburilo taksiste po vsem svetu. Uber je med drugim že prepovedan v Nemčiji.

Sedež podjetja Uber je v San Franciscu. Uber ponuja storitve s klasičnimi taksisti z licencami, podružnica UberX pa ima licenčne voznike z nekoliko nižjo tarifo. Servis UberPOP pa ponuja storitve na svetovni ravni prek spletne aplikacije - v Fraciji je imel Uber milijon uporabnikov, storitev UberPOP pa 250.000.