Zima je v Latinski Ameriki zahtevala 225 življenj, mrzle vremenske razmere pa so prizadele več tisoč ljudi. Foto: EPA
Zima je v Latinski Ameriki zahtevala 225 življenj, mrzle vremenske razmere pa so prizadele več tisoč ljudi. Foto: EPA
nemčija
Nemčija. Foto: EPA
Vreme ga je znova zagodlo


V Zimelli pri Veroni se je v viharju podrl zid in pod sabo pokopal 49-letnika, v Faedu pa je 63-letnik zgrmel s poškodovanega cestišča v brezno in umrl. Viharji in toča so po ocenah pristojnih krajevnih oblasti na najbolj prizadetem območju, v Furlaniji - Julijski krajini povzročili za najmanj 500.000 evrov škode. Po navedbah italijanskih medijev je medtem na celotnem severu Italije nastalo za več milijonov evrov gmotne škode. Zaradi močnega vetra pa so morali v italijanski Bresciiji že v petek iz poškodovanih stanovanj evakuirati 45 družin.


Zaradi mraza izredne razmere v Peruju
Perujska vlada je zaradi smrti več sto ljudi, razglasila izredne razmere v 17 od 25 regij. Nizke temperature so še posebej prizadele Ande na jugu države, kjer so temperature padle do minus 23 stopinj Celzija. Oblasti so že uvedle posebne ukrepe, s katerimi bodo prebivalstvu priskrbeli dovolj življenjskih potrebščin, kot so hrana, odeje in zdravila.

Nizke temperature so prizadele tudi druge dele države. V predelih, poraščenih s pragozdom, kjer se temperature po navadi gibljejo okoli 30 stopinj Celzija, so namerili le okoli deset stopinj Celzija. Tudi v prestolnici Lima, ki ima milo podnebje, je temperatura padla na okoli osem stopinj Celzija. Tako hladno ni bilo že 46 let.

Dež in neurja v Nemčiji končali vročinski val
Močno deževje in silovita neurja so v Nemčiji poskrbeli za konec vročinskega vala. Nemška vremenska agencija je že v petek opozorila na nadaljnje možnosti močnega deževja, toče in močnih sunkov vetra.

V Berlinu in Brandenburgu je v petek v neurjih padlo do 25 litrov dežja na kvadratni meter. Voda je po navedbah policije poplavila dva izmed najbolj prometnih predorov v Berlinu. Zaradi močnega deževja in neurij imajo veliko dela tudi gasilci v okolici Bodenskega jezera.

Na Spodnjem Bavarskem so strele povzročile škodo v višini več sto tisoč evrov. Številne ulice so poplavljene ali pa na njih ležijo podrta drevesa. Za zdravje pa je ohladitev vendarle dobrodošla. V Berlinu in okolici je bil letošnji julij namreč najbolj vroč v zadnjih več kot sto letih.

Več mrtvih v poplavah v Savdski Arabiji
Večdnevno močno deževje je v več goratih območjih na jugu Savdske Arabije sprožilo poplave, v katerih je umrlo najmanj 14 ljudi. Poplave so odnesle več cest, zato savdske oblasti prebivalstvu nujno pomoč, to je vodo, hrano in zdravila, dostavljajo s helikopterji. Reševalci so do zdaj pomagali več kot 400 ljudem, ki so jih ogrožale poplave.

Vreme ga je znova zagodlo