Putin je v globinah Bajkalskega jezera preživel več kot štiri ure., Foto:
Putin je v globinah Bajkalskega jezera preživel več kot štiri ure., Foto:
Putin kot okoljevarstvenik

Nekdanji ruski predsednik in zdajšnji premier skrbno neguje svojo podobo mača in vsako leto poskrbi za kakšen nov "odtenek". Preden se je odpravil na sobotni izlet v globine Bajkalskega jezera, se je na ruskem Daljnem vzhodu pokazal kot rahločuten človek, ko je božal kitovko in ji celo nataknil satelitski oddajnik.

"Saj nas ne bo pojedla?" se je pošalil Putin, ko je nameščal oddajanik na kitovko Dašo, ki jo je skušal pomiriti z besedami: "Ne bodi jezna." Nato je znanstvenikom, ki preučujejo selitvene poti kitov beluga, pomagal osvoboditi Dašo in z ribami nahranil še preostale kite.

Februarja si je Putin prislužil hvalo okoljevarstvenih skupin, ko je obsodil lov na mlade tjulnje in ga označil za "krvav posel". Še bolj se je v srca njegovih rojakov vtisnil prizor iz lanskega otkobra, ko je pred televizijskimi kamerami ujčkal tigrčka.

Toda v soboto je 56-letnega Putina čakala zahtevnejša naloga, ki nekoliko bolj ustreza njegovi podobi neustrašenga politika. Z minipodmornico se je sputil v najgloblje jezero na svetu in se pridružil preučevalcem cenjenih plinskih kristalov, ki se nahajajo na še vedno slabo raziskanem jezerskem dnu.

V globino 1.400 metrov se je Putin spustil z eno izmed raziskovalnih kapsul Mir, ki so jih zgradili pred več kot 20 leti, a do danes še vedno ostajajo najboljša sredstva za potope v ekstremne globine.

Putin kot okoljevarstvenik