Avtobus je bil skoraj prazen, ko ga je zadela raketa. Foto: Reuters
Avtobus je bil skoraj prazen, ko ga je zadela raketa. Foto: Reuters

V šolskem avtobusu v bližini kibuca Nahal Oz na jugu Izraela je bil hudo ranjen najstnik, ki je v kritičnem stanju, voznik pa je bil lažje ranjen. Tokrat je bilo prvič, da so Palestinci izraelske civilne cilje napadli s tovrstnim orožjem. Odgovornost za napad je prevzel Hamas, ki nadzoruje Gazo od leta 2007.

Kmalu zatem je na jugu Izraela pristalo še približno 15 izstrelkov, eden izmed njih pa je zadel neko hišo. Z izraelskega obrambnega ministrstva so sporočili, da je izraelski protiraketni sistem prestregel prvo raketo, izstreljeno z območja Gaze. Gre za več milijonov dolarjev vreden sistem imenovan Iron Dome (Železna kupola) za prestrezanje raket kratkega dosega, ki ga je Izrael začel uporabljati 27. marca.

V Gazi ubitih pet ljudi
Izraelski obrambni minister Ehud Barak je napovedal "hitro vojaško akcijo" z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Izraelsko letalo je bombardiralo poslopje Hamasa na severu Gaze.

V silovitem obstreljevanju dveh različnih lokacij - četrti Šedžaija na vzhodu mesta Gaze in predela vzhodno od begunskega taborišča Džabalija - je bilo po trditvah palestinskih reševalcev ubitih pet ljudi, 30 ljudi, med njimi majhen otrok, pa je bilo ranjenih.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je zahodne sile pozval, naj posredujejo in "ustavijo to agresijo", palestinske skrajneže pa je nagovoril, naj Izraelu ne dajejo izgovora za napade na Gazo.

Minister Barak je dodal, da je po njegovem mnenju za vse incidente, ki prihajajo z območja Gaze, odgovorno gibanje Hamas. Izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki se mudi na Češkem, je poudaril, da se ne bo bal sprejeti vseh potrebnih akcij, napadalnih ali obrambnih, v zvezi z Gazo.

Pred incidentom je Izrael bombardiral tihotapske poti na jugu območja Gaze.

Smrtonosen marec
Marec je bil eden najbolj smrtonosnih mesecev po operaciji Izraela v Gazi decembra 2008. V izraelskih napadih je v samo enem tednu umrlo najmanj 10 Palestincev, med njimi civilisti in otroci. V tem času so iz Gaze na jug Izrael izstrelili več kot 80 raket in granat.

Kljub številnim pozivom, naj ustavita ogenj, nobena stran tega ne spoštuje in obtožuje drugo, da je prva začela.