Protesti proti sirskemu režimu se nadaljujejo že sedmi mesec. Foto: Reuters
Protesti proti sirskemu režimu se nadaljujejo že sedmi mesec. Foto: Reuters
Mešal Al Tamo
Al Tamo je bil ustanovitelj Kurdske stranke prihodnosti, ki ima Kurde za del Sirije. Foto: Reuters

Na pogrebu Al Tama, člana novega nacionalnega sveta, v mestu Kamišli na severu Sirije se je zbralo več kot 50.000 ljudi, pogreb pa se je sprevrgel v demonstracije proti predsedniku Bašarju Al Asadu. Po poročanju BBC-ja je bil protest verjetno največji na kurdskem območju od začetka vstaje pred skoraj sedmimi meseci.

Sile so streljale tudi na udeležence pogrebov drugih protestnikov, ki so umrli med petkovimi demonstracijami, in jih skupaj ubile najmanj 14.

Oblast umor pripisala teroristom
Opozicija je za umor Al Tama, ki ga je v petek ubil zamaskirani moški na njegovem domu na severu države, obtožila sirske oblasti. Režim je do zdaj skušal Kurde pridobiti na svojo stran, tudi s podeljevanjem sirskega državljanstva Kurdom, a po umoru Al Tama nasprotovanje oblastem v Damasku med Kurdi narašča. Uradni sirski mediji sicer pišejo, da so Al Tama ubile "oborožene teroristične skupine" zaradi njegovega nasprotovanja tuji intervenciji v Siriji.

Umor je obsodilo tudi več držav. Zunanje ministrstvo ZDA je poudarilo, da Al Asadov režim stopnjuje pritisk na opozicijo z napadi na njihove voditelje. Francosko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so "šokirani" nad ubojem in obsodilo nasilni poskus zatrtja petkovih opozicijskih protestov, med katerimi naj bi po državi umrlo 16 ljudi.

Kljub mednarodnim obsodbam in kritikam je namestnik sirskega zunanjega ministra v petek poudaril, da je več kot 1.100 ljudi umrlo zaradi napadov "teroristov".

Napad na nekdanjega poslanca
Poleg umora Tama so v petek pretepli tudi opozicijskega voditelja in nekdanjega poslanca Riada Seifa. Neznanci so ga napadli v gospodarskem središču Damaska Medan, zdaj pa okreva v bolnišnici.

Nasprotniki sirskih oblasti so v noči na soboto vdrli na sirsko veleposlaništvo na Dunaju. Avstrijska policija jih je 11 aretirala. V Libanonu se je okoli 50 Kurdov zbralo pred sirskim veleposlaništvom in zahtevalo odhod Al Asada.

Opozicija zbrana na Švedskem
Člani sirske opozicije pod vodstvom sirskega nacionalnega sveta so se medtem sešli v Stockholmu, kjer so razpravljali o tem, kako bi okrepili strategijo za boj proti zdajšnjemu sirskemu režimu.

"Člani sirske opozicije so prišli do nas, da bi jim pomagali pri pripravi srečanja med predstavniki različnih opozicijskih skupin," je povedal Jens Orback, generalni sekretar nevladne organizacije Mednarodni center Olof Palme. Dodal je, da predstavniki sirske opozicije iščejo načine, kako premostiti nekatere razlike, da bi napredovali v njihovem boju proti režimu.