Gre za tehnične ovire v dolžini 200 kilometrov, ki naj bi zmanjšale možnost terorističnih napadov v Tuniziji. Foto: Reuters
Gre za tehnične ovire v dolžini 200 kilometrov, ki naj bi zmanjšale možnost terorističnih napadov v Tuniziji. Foto: Reuters

Po besedah tunizijskih oblasti gre za "sistem ovir", ki se razteza v dolžini 200 kilometrov med mestoma Ras Džedir in Diba, in ne za "ločevalni zid", za pregrado pa so se odločili, ko so napadalci iz Libije v Tuniziji izvedli tri napade, v katerih je umrlo 59 tujih turistov in 12 predsednikovih varnostnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Delo (...) je zaključeno. Tunizija se lahko aktivno in učinkovito bori proti terorizmu," je dejal tunizijski obrambni minister Farhat Horhani. Pregrado sicer sestavljajo peščeni nasipi in jarki z vodo, v drugi fazi gradnje pa bodo ob sodelovanju Nemčije in ZDA namestili še elektronske naprave, je povedal Horhani.

Po njegovih besedah se je pregrada že "izkazala za učinkovito", oblikovana pa je tako, da zaustavi vozila. "Ustavili smo že več vozil in posameznikov, ki so poskušali pretihotapiti orožje," je dodal.

Ukrepi po terorističnih napadih
Po lanskih napadih, za katere je odgovornost prevzela samooklicana Islamska država (IS), je Tunizija sprejela še več drugih ukrepov. Ob koncu leta 2015 je tako za dva tedna zaprla mejo z Libijo.

Po strmoglavljenju libijskega voditelja Moamerja Gadafija z izdatno vojaško pomočjo Zahoda leta 2011 se je IS-ju pridružilo že več kot 5.000 libijskih državljanov. Kot poroča BBC, pa se je IS-ju in ostalim džihadističnim skupinam pridružilo tudi več kot 3.000 Tunizijcev, od katerih naj bi se po besedah ministra Horhanija številni vrnili in se pridružili IS-ju v Libiji.