Prva parada ponosa v Ukrajini je trajala 20 minut, udeležencev pa je bilo približno 100. Foto: EPA
Prva parada ponosa v Ukrajini je trajala 20 minut, udeležencev pa je bilo približno 100. Foto: EPA
Kijev
Na drugi strani mesta je potekal shod proti paradi ponosa, kjer so se protestniki spopadli s policijo. Foto: EPA

Parada pod sloganom "pohod za enakost" je nedaleč od središča mesta potekala le 20 minut, udeleženci so nosili plakate, organizatorji protesta pa so udeležence že prej pozvali, naj ne nosijo provokativnih oblačil. Pozvali so jih, naj pridejo v udobni obutvi, da bodo lahko ob morebitnem napadu ali neredih zbežali na varno. "To je zgodovinski dan," je povedala ena od organizatork dogodka, Elena Semjonova.

Na ulicah Kijeva so bili v času parade številni policisti, na shodu podpornikov pravoslavne vere in nacionalizma pa so se zbrali tudi nasprotniki parade ponosa. Tudi njih je morala varovati policija, nekaj protestnikov so prijeli.

Številne grožnje pred samo parado
Sodišče v Kijevu je parado pred dnevi sicer prepovedalo, pojavljale so se tudi številne grožnje z nasiljem, kijevske mestne oblasti pa so ta teden sporočile, da so prejele približno 500 pritožb zaradi napovedane parade. Več kot 60 ukrajinskih poslancev je podpisalo pismo, kjer so se zavzeli za prepoved vseh gejevskih dogodkov v maju in juniju.

Po podatkih organizatorjev parade v Ukrajini med 45 milijoni ljudi živi do dva milijona istospolno usmerjenih. A homofobija je v državi splošno razširjena in družbeno sprejemljiva, do istospolno usmerjenih je sovražno nastrojena tudi Pravoslavna cerkev.

Tudi v Moskvi so se zbrali istospolno usmerjeni
Istospolno usmerjeni so se zbrali tudi v Moskvi, policija pa je aretirala približno 30 udeležencev, med njimi tudi vodjo zveze ruskih homoseksualcev Nikolaja Aleksejeva. V Rusiji homoseksualnost ni kazniva, oblasti pa kljub temu redno preprečujejo zbiranja istospolno usmerjenih. Najvišje sodišče v Moskvi je lani celo prepovedalo parade ponosa vse do leta 2112.

Ruski parlament prav zdaj razpravlja o prepovedi t. i. homoseksualne propagande, kjer zagovorniki prepovedi trdijo, da jim gre za zaščito otrok.