V središču Kijeva se je zbralo več tisoč protestnikov. Foto: Reuters
V središču Kijeva se je zbralo več tisoč protestnikov. Foto: Reuters

Večtisočglava množica je v znak protesta proti aretaciji 49-letnega politika vzklikala protivladna in protikorupcijska gesla, zahtevali pa so tudi odstavitev Sakašvilijevega nasprotnika, ukrajinskega predsednika Petra Porošenka.

"Oblasti so prestopile vse meje. Svojih nasprotnikov ne moreš kar stlačiti v zapor," je aretacijo komentirala Sakašvilijeva žena Sandra Roelofs. Sakašvili je sicer v soboto začel gladovno stavkati.

Prvi poskus aretacije že v torek
Ukrajinske oblasti so ga poskušale prijeti že v torek, a ga je v dramatični akciji iz policijskega avtomobila rešila množica podpornikov.

Policija ga je nato aretirala v petek, in sicer zaradi obtožb sodelovanja v kriminalni združbi. Obtožnica ga bremeni, da je skupaj s sodelavci prejel 500.000 ameriških dolarjev (420.000 evrov) za financiranje protestov proti prozahodni ukrajinski vladi.

Denar naj bi prejeli od nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki naj bi iz Rusije načrtoval maščevanje. V Rusijo se je zatekel, potem ko je moral leta 2014 po množičnih protestih oditi z oblasti. V primeru obsodbe Sakašviliju grozi do pet let zapora.