Protestniki zahtevajo splošen dostop do izobraževanja. Foto: EPA
Protestniki zahtevajo splošen dostop do izobraževanja. Foto: EPA
Razen manjšega spopada s policijo je protest minil mirno. Foto: EPA

Študenti so se na ulice podali zaradi načrtov vlade, da bi se šolnine na angleških univerzah dvignile in znašale tudi do 9.000 funtov na leto. Škotske univerze naj bi ostale še naprej brezplačne.

Predviden dvig šolnin je del varčevalnih ukrepov, ki jih načrtuje konservativna vlada premierja Davida Camerona.

Eden od organizatorjev protestov Aaron Kiely je dejal, da so ti protesti le začetek "večjega vala akcij", ki se bodo odvijale do splošnih volitev naslednje leto. Namen protestov je izvajati pritisk na politike in stranke, naj upoštevajo zahteve študentskega gibanja.

Demonstracij Nacionalna študentska zveza ni podprla, kljub temu pa so se jih udeležile študentske skupine z univerz po vsej državi. Študenti nasprotujejo tako šolninam kot študentskim dolgovom in varčevalnim ukrepom. Kiely med drugim opozarja, da moderna država v globaliziranem svetu lahko učinkovito deluje le z visoko izobraženo delovno silo, poroča BBC.

Manjši spopad pred parlamentom
Protestniki so bili na pohodu na trgu pred parlamentom, ko je manjša skupina napadla policiste na barikadi, ki so nadzirali vhod v stavbo parlamenta. V policiste so poleteli številni predmeti, skupina pa je nato celo vdrla v prostore, kjer ima sedež Konservativna stranka, in se prebila do oddelka za gospodarstvo, inovacije in veščine, ki je odgovorno za univerze v Angliji in Walesu.

Ustavila jih je protizgredniška enota policije, štirje protestniki pa so bili aretirani, poroča BBC. Kot so sporočili s Scotland Yarda, so bili ranjeni najmanj trije policisti.

Današnji študentski protesti so bili največji po letu 2010, ko se je na ulicah zbralo okoli 50.000 ljudi. Razen omenjenega incidenta so protesti danes potekali mirno, še poročajo britanski mediji.