Kurdi zahtevajo ukrepanje Evrope proti islamskim skrajnežem. Foto: Reuters
Kurdi zahtevajo ukrepanje Evrope proti islamskim skrajnežem. Foto: Reuters

Tiskovna predstavnica policije Karina Sadowsky je pojasnila, da je več sto Kurdov protestiralo proti skrajni skupini Islamska država, ki terorizira prebivalstvo v Siriji in Iraku, med njimi mnoge pripadnike kurdske manjšine. Nasilje se je začelo, ko so se srečali s pripadniki bližnje mošeje Al Nuer, ki je povezana s salafističnim gibanjem, ki zagovarja strogo interpretacijo Korana.

Policija je morala uporabiti vodne topove, da je razgnala protestnike. Prijeli so 22 ljudi. Po navedbah policije se je kurdskim protestnikom približalo 400 moških, od katerih so imeli nekateri pri sebi nože in improvizirano orožje. Vodja mošeje Daniel Abdin se je skušal distancirati od incidenta, ki ga je označil za grozljivega. "To so bili popolni neznanci, ki jih ne poznamo," je dejal.

Po več evropskih mestih so v preteklih dneh potekali protesti Kurdov, ki nemočni in jezni opazujejo, kaj se dogaja s pripadniki njihovega ljudstva, ki so se znašli v obroču islamskih skrajnežev, še posebej v sirskem mestu Kobane ob turški meji, ki je tik pred padcem v roke Islamske države.

Nemški mediji in predstavniki oblasti so se ogorčeno odzvali na dogodke v Hamburgu in izrazili zaskrbljenost nad širjenjem posledic spopadov na Bližnjem vzhodu v evropske države. Tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva Martin Schaefer je dejal, da razume izbruh čustev zaradi ujetih Kurdov v Kobaneju, a to ne opravičuje kršitev zakonov v Nemčiji.

Pozneje je izbruhnil tudi pretep med pripadniki jezidske manjšine, ki jo v Iraku preganja Islamska država, in čečenskimi priseljenci v mestu Celle blizu Hannovra.