Letalo je po padcu eksplodiralo. Foto: EPA
Letalo je po padcu eksplodiralo. Foto: EPA

Grški f-16 je strmoglavil kmalu po vzletu iz vojaškega oporišča Los Llanos v mestu Albacete, ki leži okoli 260 kilometrov jugovzhodno od Madrida.

Letalo je padlo na druga letala, ki so bila parkirana v oporišču in eksplodiralo. Po prvih podatkih naj bi pilot med vzletom napačno izvedel manever, zaradi česar je letalo začelo padati.

Med desetimi žrtvami sta dva pilota, medtem ko jih je med 13 ranjenimi šest dobilo hujše poškodbe. Španski časopis El Pais poroča, da je bilo med desetimi mrtvimi najmanj šest državljanov članic Nata.

Na prizorišče nesreče sta se takoj odpravila španski obrambni minister in poveljnik španskih zračnih sil.

Poleg Grčije so v urjenju sodelovale še Belgija, Velika Britanija, Danska, Francija, Nemčija, Italija, Nizozemska, Španija in ZDA. Gre za program taktičnega vodenja, ki ga je vzpostavilo deset držav članic Nata s ciljem krepitve sodelovanja na področju vojaškega letalstva. V omenjenem oporišču v Španiji poteka že vse od leta 2009.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v odzivu na nesrečo sporočil, da ga je "tragedija, ki se dotika celotne Natove družine", globoko užalostila in izraža sožalje tako svojcem kot državam tistih, ki so danes umrli.