Giffordsova je bila žrtev streljanja. Foto: EPA
Giffordsova je bila žrtev streljanja. Foto: EPA
Streljanje na shodu kongresnice

Giffordsova, ki je bila na novembrskih volitvah tretjič izvoljena v predstavniški dom ameriškega kongresa, je pred trgovskim središčem v Tusconu vodila zborovanje "Kongres na vaši ulici", ko je pritekel napadalec in začel streljati vsevprek.

Neka priča je povedala, da je slišala okoli 15 zaporednih strelov. Po drugih podatkih pa je napadalec izstrelil najmanj 20 nabojev v Giffordsovo in druge ljudi, ki so bili zbrani na shodu.

Po streljanju je napadalec skušal zbežati s prizorišča, a so ga prestregli mimoidoči in ga tudi obvladali. Zdaj je v rokah policije, poročajo ameriški mediji. Za zdaj še ni znano, kaj je bil motiv strelca. Zvezni pravosodni uradnik je napadalca identificiral kot Jareda Loughnerja, 22-letnega mladeniča iz Tucsona.

Strel v glavo
Kongresnico je napadalec iz bližine zadel v glavo in ranjeno so jo prepeljali v bolnišnico, kjer jo operirajo. Mediji so pred tem poročali, da je Giffordsova v bolnišnici zaradi prehudih ran umrla. "Trenutno jo operirajo. Živa je," je poročanje National public radia (NPR), ki je skliceval na šerifov urad, zanikala tiskovna predstavnica bolnišnice Darci Slaten. Po njenih besedah je med ustreljenimi tudi en otrok.

"Nepopisna tragedija"
Ameriški predsednik Barack Obama je streljanje na Giffordsovo označil za "nepopisno tragedijo" in povedal, da je v napadu umrlo pet ljudi, med njimi zvezni sodnik John Roll in 9-letna deklica. Po Obamovih besedah se Giffordsova bojuje za življenje.

Zdravnik iz bolnišnice Peter Rhee pa je sporočil, da so sprejeli deset žrtev streljanja, izmed katerih je bila ena mrtva, pet pa jih je v kritičnem stanju. Izrazil je še prepričanje, da bo Giffordsova okrevala. Po zdravnikovih besedah ima kongresnica hude poškodbe možganov, naboj naj bi ji namreč prestrelil možgane.

Podatki o številu mrtvih in ranjenih se sicer razlikujejo: po podatkih Ricka Kastigarja, vodje mestnega šerifovega urada, je mrtvih šest ljudi, od skupaj 18 ustreljenih.

Štiri leta v kongresu
40-letna Giffordsova je poročena z astronavtom Markom Kellyjem. V kongres je bila prvič izvoljena na volitvah leta 2006.

V svoji politični karieri se je zavzemala za reformo politike priseljevanja, za raziskave izvornih celic, razvoj alternativnih virov energije in zagotovitev minimalne plače. V kongresu sodeluje v več odborih, med drugim tudi za oborožene sile in zunanjo politiko.

Streljanje na shodu kongresnice