Protestniki na ulici. Prizor, ki se danes pojavlja po celem svetu. Foto: Reuters
Protestniki na ulici. Prizor, ki se danes pojavlja po celem svetu. Foto: Reuters
Napisi na plakatih, ki so se pojavili v italijanski pokrajini Emilija - Romanja. Avtorstvo naj pripisali neimenovani desničarski skupini.
1. maj
Valencia. Foto: Reuters
1. maj
Moskva. "Višje cene, višje marže in revščina - to je vse, kar si izbral, prijatelj dragi," je zapisano na transparentu ob sliki Vladimirja Putina. Foto: BoBo
1. maj po svetu
1. maj in protesti po svetu

Največja grška sindikata v javnem in zasebnem sektorju sta v središču Aten pripravila zborovanje, na katerem več tisoč delavcev ob poostrenih varnostnih ukrepih vnovič izraža nestrinjanje z ostrimi vladnimi varčevalnimi ukrepi. Pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami so grški demonstranti vzklikali gesla "Upor zdaj!" ter "Obdavčite bogate!". Največji grški parlamentarni stranki - socialistični PASOK in in konzervativna Nova demokracija -, ki sta v tem mandatu podpirali tujo finančno pomoč, naj bi le stežka ohranili glasove. Ti naj bi se razpršili med množico manjših strank, ki ostrim varčevalnim ukrepom nasprotujejo. Zaradi sočasne stavke delavcev v prometu so obstali javni prevoz in grški trajekti, v bolnišnicah pa sprejemajo samo nujne primere.
Podobnim prizorom smo priče na ulicah Španije, Portugalske, Italije in Francije. Osrednje zborovanje v Italiji je bilo v Torino, kjer so predsedniki treh največjih sindikalnih central pred tisoči izrazili nestrinjanje z varčevalnimi ukrepi in reformami vlade premierja Maria Montija. Prišlo je do nekaj manjših neredov in soočenj s policisti.

V Madridu protestnikov ni zmotil niti dež. Španska stopnja brezposelnosti je v prvem četrtletju poskočila na 25 odstotkov, kar je dvakratnik evropskega povprečja.
V Berllinu naj bi se nova zborovanja, na katerih pričakujejo okoli 15.000 sodelujočih, začela po 18. uri. Policija je v pripravljenosti.

V Franciji bo osrednji delavski shod v Parizu, kjer pa bo svoje zborovanje pred nedeljskih drugim krogom volitev pripravil tudi predsednik Nicolas Sarkozy. Predsednik tretje republike upa, da bo število udeležencev prekašalo sindikalni shod. Njegov nasprotnik Francois Hollande za praznik ne načrtuje shoda.

Na tisoče ljudi v Moskvi
V Moskvi se je prvomajskega shoda udeležilo več kot 100.000 ljudi, na čelu sprevoda delavcev pa sta bila premier Vladimir Putin in predsednik Dmitrij Medvedjev. Putin, ki se 7. maja kot predsednik vrača v Kremelj, je bil oblečen v obleko brez kravate.

Protesti se napovedujejo tudi v ZDA, ki je ena redkih držav na svetu, kjer ne slavijo mednarodnega praznika dela. Gibanje Okupiraj Wall Street namerava ta dan praznovati z zaporami prometa skozi predore in čez mostove v New Yorku in San Franciscu.

"Na prvi maj bomo ustvarili največjo zaporo, kar jih je kadar koli doslej doživelo mesto New York," so sporočili "okupatorji". Protesti naj bi sicer potekali v najmanj 115 ameriških mestih.
Globalizacija ... protesta
Množična zborovanja in protesti so potekali tudi v več azijskih državah. Na ulicah filipinske prestolnice Manila se je zbralo približno osem tisoč ljudi, ki so zahtevali zvišanje minimalne plače. Tamkajšnji predsednik je to takoj zavrnil, saj naj bi to povečalo inflacijo, sprožilo odpuščanje in odvrnilo tuje investitorje. Šest tisoč delavcev je protestiralo tudi v kamboški prestolnici Phnom Penh. Člani tamkajšnjih sindikatov so parlamentu predali peticijo, v kateri zahtevajo boljše delovne razmere in uvedbo delovnega sodišča. Na ulicah Dalija v Vzhodnem Timorju je ob protestih izbruhnilo nasilje, policisti so ob tem aretirali 84 ljudi, poroča Radio Slovenija.

Napisi na plakatih, ki so se pojavili v italijanski pokrajini Emilija - Romanja. Avtorstvo naj pripisali neimenovani desničarski skupini.
1. maj po svetu
1. maj in protesti po svetu