Posnetek in fotografije, kako vojaki brutalno pretepajo nezavestno mlajšo žensko, ki so ji pri tem raztrgali oblačilo, je razjezila javnost v Kairu, kjer protesti proti vojski postajajo vse bolj množični. Foto: Reuters
Posnetek in fotografije, kako vojaki brutalno pretepajo nezavestno mlajšo žensko, ki so ji pri tem raztrgali oblačilo, je razjezila javnost v Kairu, kjer protesti proti vojski postajajo vse bolj množični. Foto: Reuters
Pravi naboj namenjen protestnikom
Množijo se dokazi, da vojaki brez vidnih oznak činov in enot streljajo na protestnike s pravim strelivom. Foto: Reuters

Glavnina dogajanja je znova pred poslopjem parlamenta in vladnih uradov, nedaleč od trga Tahrir. Najnovejši val nasilja, najhujši v zadnjih tednih, je izbruhnil v petek, ko so vojaki enega od protestnikov aretirali in pretepli. Protestniki so namreč svoje nestrinjanje z vojaškimi oblastmi, ki so po strmoglavljenju dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka prevzele oblast v Egiptu, na miren način - s protestnim sedenjem - izražali že vse od novembra.

Posnetki razkrivajo nasilje vojske
Najhuje je tokrat na široki aveniji, ki vodi od Tahrirja do sedeža vlade. Vojaki so tam celo postavili betonski zid, da bi tako bolje zaščitili vladna poslopja. Čezenj zdaj jezni protestniki nanje mečejo kamenje in druge predmete. Televizijski posnetki, fotografije v časnikih in še posebej posnetki, ki krožijo po spletu, medtem kažejo na zelo grobo ravnanje vojakov, kar je protestnike še dodatno razjezilo.

Med drugim je na YouTubu zaokrožil posnetek, kako so vojaki neko zakrito žensko podrli na tla in z nje strgali obleko, tako da se je videlo njeno spodnje perilo. Poleg tega so jo zbrcali in pustili na tleh nezavestno. Na nekem drugem posnetku je videti, kako se vojaški policist z gumijevko znaša nad neko jokajočo starejšo žensko.

Pogorel Napoleonov Egipčanski inštitut
V nasilju v soboto je med drugim zagorelo v slovitem Egipčanskem inštitutu, ki ga je leta 1798 v Kairu ustanovil Napoleon. Po besedah ministra za kulturo Šakerja Abdela Hamida je požar, ki je uničil velik del poslopje inštituta, ene poglavitnih ustanov na področju egiptologije, "katastrofa za znanost", saj je bilo uničenih veliko neprecenljivih dokumentov in starodavnih rokopisov.

Poleg tega je na plinovodu na severu Sinajskega polotoka, po katerem teče plin v Izrael in Jordanijo, danes odjeknila eksplozija. Gre za že deseti tovrsten napad letos, za katere oblasti krivijo "saboterje", odgovornosti zanje pa ni prevzel nihče. Del plinovoda, ki je bil poškodovan, je bil zaradi popravil po naključju prazen. Mnogi v Egiptu sicer nasprotujejo predvsem dobavi plina Izraelu, o kateri sta državi dogovor sklenili v času Mubarakovega režima.

Bratovščina slavila tudi v drugem krogu volitev
Do novega vala nasilja prihaja ravno v času, ko neuradni izidi drugega kroga egiptovskih parlamentarnih volitev potrjujejo prevlado islamističnih strank z Muslimansko bratovščino na čelu in poraz liberalnih sil, ki so bile sicer gonilo februarske vstaje proti Mubaraku. Tretji in zadnji krog volitev naj bi bil januarja v devetih od 27 egiptovskih pokrajin.

Nasilje tudi vse bolj odraža velike razlike v egiptovski družbi. Medtem ko aktivisti na Tahrirju glasno zahtevajo odhod vojske z oblasti, očitno velik del prebivalstva vojaško vodstvo podpira in vidi v njem zagotovilo stabilnosti v državi, ki se spoprijema s težavnim prehodom. To med drugim dokazuje visoka udeležba na volitvah, pa tudi velika podpora omenjenim islamističnim strankam, ki sedanjih protestov niso podprle.

Video petkovega nasilnega posredovanje vojske