Barakzajeva je v skupini, ki jo je Gani zadolžil za sestavo novega vladnega kabineta. Foto: EPA
Barakzajeva je v skupini, ki jo je Gani zadolžil za sestavo novega vladnega kabineta. Foto: EPA

Barakzajeva je vplivna borka za zaščito pravic žensk in zaveznica afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija. Iz notranjega ministrstva so sporočili, da je poslanka v napadu utrpela manjše poškodbe. "Preživela sem zaradi molitev mojih ljudi," je dejala po napadu.

Poslanka je bila skupaj s še nekaterimi drugimi poslanci na poti v parlament, ko je samomorilski napadalec skušal trčiti v njeno vozilo, nato pa se je razstrelil. V napadu so bili ubiti trije mimoidoči, še 17 ljud pa je bilo ranjenih. Napad se je zgodil na glavni cesti zahodno od Kabula.

V pogovoru za Reuters je Barakzajeva povedala, da je v času talibanske oblasti, ki je bila do žensk neprizanesljiva, v tajnosti vodila šolo za dekleta.

Talibanski uporniki so okrepili napade na predstavnike oblasti in pripadnike varnostnih sil v času, ko se država pripravlja na dokončen umik večine tujih sil. Cilj talibanov je očitno postal osvojitev čim večjega dela ozemlja, na kar nakazuje spremenjena taktika njihovih napadov, saj ne stavijo več samo na dejavnik presenečenja, ampak z ofenzivami delujejo v smeri nadzora nad osvojenimi območji.

Pred tednom dni je samomorilski napadalec vdrl v pisarne šefa policije v enem najbolje utrjenih delov afganistanske prestolnice. V napadu je bil ubit visoki policijski predstavnik.