Pred madžarskim narodnim praznikom 15. marca so pogosti protesti proti vladi in za njo. Foto: EPA
Pred madžarskim narodnim praznikom 15. marca so pogosti protesti proti vladi in za njo. Foto: EPA

"Danes moramo odločno in jasno povedati, da morata Viktor Orban in njegova tolpa oditi na volitvah, kakor hitro bo mogoče," je vodja madžarskega gibanja Solidarnost Peter Konya dejal okoli 6.000 udeležencem shoda v Budimpešti.

Solidarnost je eno izmed ljudskih gibanj, ki je vzniknilo lani in zapolnilo praznino, ki je nastala potem, opozicijski socialisti niso izkoristili padca priljubljenosti vladajoče stranke Fidesz premierja Orbana.

Fidesz je že zavrnil očitke na shodu in sporočil, da si je začel prizadevati za povrnitev gospodarske stabilnosti in ohranitev politične stabilnosti. "Oblikoval se ni še noben množični protest proti socialni reformi, ki bi vlado prisilil k umiku," je dejala tiskovna predstavnica Fidesza Gabriella Selmeczi.

Madžarska je ena najbolj zadolženih držav v vzhodni Evropi in je že nekaj časa v sporu z Evropsko komisijo zaradi niza spornih zakonov, ki so jih sprejeli v madžarskem parlamentu, kjer ima Fidsez dvetretjinsko večino.

Po preprečljivi zmagi na parlamentarnih volitvah leta 2010 je upadla podpora Orbanu in njegovi stranki, ki jo glede na zadnje javnomnenjske ankete podpira le še 25 odstotkov vprašanih. Naslednje volitve so predvidene za leto 2014.

Orbanovi nasprotniki vladi očitajo oslabitev sistema ločitve oblasti, kot je bil primer z ustavnim sodiščem in razširitvijo vladnih pooblastil na področje sodstva in medijske regulacije.

Sporno je bilo sprejetje nove ustave in čeprav je bila po besedah Orbana ta potrebna, zaradi dokončanja tranzicije iz komunizma v demokracijo, je zbodlo predvsem to, da je bila sprejeta po hitrem postopku, pri katerem ni bilo posvetovanj z opozicijo.