Morje na obale Reuniona naplavi veliko različnih delov in ostankov. Foto: Reuters
Morje na obale Reuniona naplavi veliko različnih delov in ostankov. Foto: Reuters

Vlada v Parizu je v četrtek sporočila, da bo francosko vojaško letalo v petek začelo pregledovati del Indijskega oceana pri Reunionu. Iskanje bodo okrepili tudi s kopenskimi iskalnimi akcijami, helikopterji in pomorskimi enotami. "Kakršno koli odkritje bo takoj na voljo preiskovalcem," so zapisali francoski ministri za obrambo, promet ter čezmorske departmaje in ozemlja.

Pozneje so iz francoske vojske sporočili, da je transportno letalo CASA vzletelo iz oporišča na severu Reuniona in začelo iskati ob obali otoka. Ločeno so lokalne oblasti na Reunionu sporočile, da bodo organizirale temeljito iskalno akcijo, ki se bo začela v ponedeljek.

Tudi na bližnjem Mauritiusu tamkajšnje oblasti iščejo morebitne dele letala, ki bi jih lahko naplavilo na otoke te države. Dve policijski letali sta izvedli že več poletov nad okoliškim morjem, obalna straža Mauritiusa pa išče v vodah okoli glavnega otoka in tudi manjših ter bolj odročnih otokov. Našli niso še ničesar.

Preiskovalci bodo še proučevali
Ponovni zagon pri iskanju razbitin malezijskega letala na letu MH370 sledi trditvam malezijskega premierja Nadžiba Razaka, da okrog dva metra dolg kos krila, znan kot flaperon oziroma zakrilca, ki so ga na Reunionu našli prejšnji teden, dejansko pripada letalu, ki je izginilo marca lani z 239 ljudmi na krovu in je očitno padlo v Indijski ocean.

Preiskovalci, ki najdeni kos analizirajo v Toulousu v Franciji, so sicer previdnejši in so za zdaj sporočili le, da obstaja velika verjetnost, da flaperon pripada malezijskemu letalu, a da morajo to zagotovo potrditi še z nadaljnjimi analizami.