Soočenje policistov in protestnikov v Parizu, kjer so bili v spopadih huje ranjeni trije policisti, eden je v kritičnem stanju. Foto: Reuters
Soočenje policistov in protestnikov v Parizu, kjer so bili v spopadih huje ranjeni trije policisti, eden je v kritičnem stanju. Foto: Reuters
Pariz
V Parizu, Nantesu, Marseillu, Lyonu in Toulousu so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo. V Nantesu na zahodu Francije je policija proti protestnikom, ki so metali kamenje, barvne in dimne bombe uporabila solzivec. V Le Havru na severu države je več sto stavkajočih, večinoma pristaniških delavcev, z gorečimi pnevmatikami zablokiralo glavne ceste v mesto. Letališke oblasti so medtem sporočile, da lahko potniki na pariškem letališču Orly pričakujejo odpoved vsakega petega leta, na letališču Charles de Gaulle pa je pričakovati zamude. V javnem prevozu naj ne bi bilo večjih motenj. Foto: Reuters
Pariz
Protestnik drži plakat z napisom "Moč ljudem". Foto: Reuters
Francoski sindikati in mladi proti reformi

Demonstracije in prekinitve dela, tudi v letalstvu in javnem prevozu, so potekale po vsej Franciji. Glavno veliko protestno zborovanje pa je bilo v Parizu, kjer so izbruhnili spopadi med mladimi in policijo.

Več deset mladih protestnikov je v policiste metalo tlakovce in steklenice, policisti pa so odgovorili s solzivcem. Kot je dejal notranji minister Bernard Cazeneuve, je bilo v spopadih s protestniku ranjenih 24 policistov, od tega trije huje. Policija je na drugi strani zaradi izgredov aretirala 124 demonstrantov.

Nasprotniki reforme: Preveč naklonjena delodajalcem
Medtem ko vlada želi z reformo omogočiti lažje zaposlovanje in odpuščanje delavcev, njeni nasprotniki trdijo, da bo ogrozila delavske pravice, da je preveč naklonjena delodajalcem in da bo še povečala negotovost mladih zaposlenih oziroma iskalcev zaposlitve. Glede na eno izmed javnomnenjskih raziskav kar 78 odstotkov Francozov ocenjuje, da reforma prinaša tveganje za "socialno eksplozijo".

Opazovalci menijo, da bodo četrtkovi protesti in stavke ključen preizkus za zadnjo pomembno reformo v mandatu predsednika Francoisa Hollanda, leto dni pred predsedniškimi volitvami.

Združitev protestnikov s "ponočnjaki"
Nekateri tudi pričakujejo, da bi lahko prišlo do združitve protestnikov z neformalnim državljanskim gibanjem Nuit Debout (Ponoči pokonci), ki vse od 31. marca vsak večer zasede pariški Trg republike z zahtevami po spremembah. Francoska policija je tovrstne nočne shode danes začasno prepovedala. Prepoved shodov na Trgu republike velja od 19.00 v četrtek pa do 7.00 v petek. Prav tako je na območju od 16. ure prepovedano parkirati avtomobile.

Napoved nadaljnih protestov
Sicer pa sindikati in študentske organizacije načrtujejo krepitev pritiska, in sicer z novimi protesti v nedeljo, na praznik dela, pa tudi v torek, ko bo parlament začel razpravo o spornem zakonu. Protesti proti reformi so se sicer začeli 9. marca, vrhunec pa so dosegli 31. marca, ko se je na ulice po uradnih podatkih podalo 390.000 ljudi, po navedbah organizatorjev pa 1,2 milijona.

Poslanec socialistov: Zakon bo sprejet
Poslanec vladajočih socialistov Christophe Sirugue, ki bo zakon predstavil parlamentu, potem ko so o njem že razpravljali v pristojnem odboru, je sporočil, da bodo za več točk med parlamentarno razpravo še potrebne razjasnitve. A po njegovih pričakovanjih bo zakon na koncu sprejet. Med odprtimi vprašanji ostaja dodatna obdavčitev na pogodbe o delu za krajši čas, katere cilj je delodajalce prepričati, da več ljudi zaposlijo za nedoločen čas, je dodal Sirugue.

Francoski sindikati in mladi proti reformi